KWF Kankerbestrijding komt met verrassende anti-rook commercial

Roken is de belangrijkste oorzaak van kanker in Nederland. Van alle kankersterfte wordt 30% veroorzaakt door roken. Om mensen hiervan bewust te maken wordt vandaag de anti-rook commercial ‘18.591’ gelanceerd. In de commercial wordt een kaartje aan een overledene gehangen met het nummer 18.591, verwijzend naar het totaal aantal mensen dat in 2011 in Nederland bij benadering gaat overlijden door roken (prognose gebaseerd op cijfers van 2009). Een harde boodschap, maar realistisch. KWF Kankerbestrijding wil met de commercial rokers aan het denken zetten door hen te wijzen op de schadelijke effecten van roken. Als afsluiter van de campagne wordt de kijker verwezen naar de mogelijkheden van hulp bij het stoppen met roken.

Deze TV-commercial is gemaakt door Sander Veeneman van filmproductiemaatschappij No Colors uit Amsterdam. Veeneman biedt KWF Kankerbestrijding de commercial aan tegen onkostenvergoeding aan. Vanaf vandaag wordt het spotje als stopper (=gratis uitzending)actief uitgezet.

Kankersterfte door roken in Nederland
Nederland telt op dit moment ongeveer 3,6 miljoen rokers. Ongeveer 86% van alle longkanker in Nederland is veroorzaakt door roken. Volgens CBS overleden in 2009 9.960 mensen aan longkanker. In ongeveer 8.566 gevallen is deze longkanker te verklaren door roken. Stefan Wigger, Coördinator Preventie bij KWF Kankerbestrijding: “Als we echt een grote stap willen maken in het terugdringen van het aantal kankergevallen in Nederland, dan zal het aantal rokers moeten dalen. Daarvoor moeten verschillende middelen worden ingezet en moeten verschillende boodschappen worden uitgezonden. Met deze campagne willen we rokers er aan herinneren dat roken ook echt dodelijk is. Rokers willen dat feit nog wel eens wegwuiven.”

Hulp bij stoppen met roken
Rokers die willen stoppen met roken kunnen dat met ingang van 1 januari 2011 doen met gratis hulp en ondersteuning. Rokers die deze hulp gebruiken hebben een slagingskans die twee tot drie keer zo groot is als die van rokers die op eigen houtje stoppen. Meer informatie over deze hulp en ondersteuning is te vinden op de website van STIVORO.

Plaats een reactie