Een kwart van de 60-plussers heeft zonder het te weten een serieuze oogaandoening. Bij de helft van hen gaat het om staar, een oogaandoening die gemakkelijk te verhelpen is met een staaroperatie. Dit blijkt uit statistieken van de OOGbus. “Bij ruim 200.000 Nederlanders is blind- en slechtziendheid te voorkomen. En wij gaan dat probleem aanpakken” vertelt René Baljon, directeur van Het Oogzorgnetwerk, met zijn typisch Rotterdamse aanpak. “Niet lullen, maar poetsen. Met onze OOGbussen sporen we blind- en slechtziendheid op bij ouderen in Nederland”.
Fotograaf: Paula Romein
“Opvallend is overigens dat de helft van de mensen met staar, niet doorheeft dat ze staar hebben”, vertelt Baljon. “Terwijl staar juist een aandoening is die te verhelpen is met een staaroperatie”. Andere oogaandoeningen zijn bij tijdige opsporing helaas niet te verhelpen, maar wel te vertragen. In de OOGbussen van Het Oogzorgnetwerk is de juiste apparatuur aanwezig om oogaandoeningen op te sporen.
Oogaandoeningen
“Zodra we een aandoening vermoeden, verwijst de optometrist in de OOGbus, via de huisarts, direct door naar de oogarts” vertelt Baljon. “Hoe eerder we doorverwijzen, des te groter de kans op zichtverbetering”. De optometristen in de OOGbus sporen met succes de drie belangrijkste veroorzakers van slechtziend- en blindheid op. Bij de helft van de aandoeningen is sprake van staar (cataract). In de andere gevallen gaat het om een hoge oogdruk (glaucoom) en om afnemende gezichtsscherpte (maculapathie).
Fotograaf: Paula Romein
Vermijdbare blindheid
Hoewel bij een kwart van de ouderen sprake is van een serieuze oogaandoening, gaat het soms ook om gemakkelijker op te lossen blind- of slechtziendheid” vertelt Baljon. “Een achtste van de ouderen krijgt van ons het advies om langs de opticien te gaan om een nieuwe bril aan te laten meten.” In Nederland zijn 300.000 blinden en slechtzienden, waarvan 70% te voorkomen of te genezen is. Dat blijkt uit recente cijfers van Vision 2020.
Valpartijen en isolatie
“Door vermijdbare blind- en slechtziendheid op te lossen, geef je mensen een betere kwaliteit van leven” vervolgt Baljon. “Mensen vallen minder snel, raken minder geïsoleerd en zijn minder zorgbehoeftig. Het gevolg is dat mensen langer zelfstandig kunnen wonen, minder last hebben van depressieve klachten, en simpelweg meer plezier hebben in het leven”.
Alle 60-plussers screenen
“Met onze OOGbussen willen we de ogen van alle 60-plussers in Nederland screenen. Wij pakken vermijdbare blind- en slechtziendheid aan in Nederland.” vertelt Baljon, met zijn typisch Rotterdamse aanpak.
De vijf OOGbussen worden op dit mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband met zorgverzekeraars CZ, Delta Lloyd en OHRA. Het Oogzorgnetwerk wil binnen vijf jaar rondrijden met 25 OOGbussen. Om dat te realiseren is ook samenwerking nodig met andere zorgverzekeraars.