Kwaliteitskeurmerk topsport voor SportMáx

0
708

SportMáx, de grootste afdeling sportgeneeskunde van Nederland, heeft het definitieve certificaat Topsport Medisch Samenwerkingsverband (TMS) gekregen. Dit is een kwaliteitskeurmerk van de Federatie van Sportmedische Instellingen. SportMáx is onderdeel van Máxima Medisch Centrum in Eindhoven/Veldhoven.

Alle topsporters met A- en B- status moeten door een NOC/NSF erkende TMS-organisatie worden behandeld. Een TMS is een uitgebreide sportmedische instelling met een sportarts, sportfysiotherapeuten en sportmasseurs. Bovendien maakt een TMS afspraken met andere specialismen over het leveren van snelle en goede zorg, zoals snelle doorverwijzing naar een radioloog, orthopeed of een voedingsdeskundige. Oftewel: complete zorg van de beste specialisten. SportMáx fungeerde al als een landelijk expertcentrum voor o.a hart- en vaatproblemen bij sporters. Circa 1 op de 5 beroepswielrenners of schaatsers is voor dergelijke problemen behandeld.

Los van behandeling bij blessures is er ook begeleiding met bijvoorbeeld sportmedische testen. Sporters als Marianne Vos en de Skill Shimano wielrenploeg hebben hun thuisbasis gevonden bij SportMáx, de grootste sportmedische afdeling in Nederland.

Sporten is gezond, maar ondeskundige begeleiding kan een averechts effect hebben. Niet alleen voor topsporters maar voor iedere sporter is het dus belangrijk om te weten dat hij samenwerkt met een deskundige sportbehandelaar, die voldoet aan de kwaliteitseisen van de sportgezondheidszorg. Met een certificaat van de Sportmedische Instelling weet de sporter dat hij behandeld wordt door vakbekwame begeleiders.

De Federatie van Sportmedische Instellingen wil het kwaliteitsniveau van de aangesloten sportmedische instellingen stapsgewijs verhogen. De interne zorgstructuur en organisatie van de aangesloten instellingen moet al sinds 2005 voldoen aan expliciete kwaliteitseisen op het gebied van beleid, personeel, middelen, zorgprocessen en te behalen resultaten. Door de toekenning hoort SportMáx bij de 12 geselecteerde sportmedische instellingen waar topsporters terecht kunnen voor medische begeleiding.