Kwaliteit radiotherapie uitzonderlijk goed

Patiënten zijn zeer te spreken over de kwaliteit van de radiotherapeutische zorg. Hun mening over de zorg in de Nederlandse radiotherapeutische centra varieert van ‘heel goed’ tot ‘bijzonder goed’.

Radiotherapie Bestralingsmasker

Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 2.000 patiënten van deze centra. Radiotherapie (bestraling) is met chirurgie en chemotherapie één van de belangrijkste behandelmethoden bij kanker.

De Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO) heeft een gestandaardiseerd meetinstrument laten ontwikkelen om de ervaringen van patiënten met radiotherapeutische zorg te kunnen vergelijken: de CQ-index Radiotherapie. De Consumer Quality Index (CQ-index) is de Nederlandse standaard voor het meten van de kwaliteit van zorg volgens patiënten.

Hoogste score
Radiotherapie krijgt gemiddeld een 9,1 van patiënten. Dat is binnen de CQ-index het hoogste cijfer dat patiënten ooit hebben gegeven voor een vorm van zorg. Ook in vergelijking met andere behandelmethoden van kanker is deze score uitzonderlijk. Volgens Marcel Verheij, voorzitter van de NVRO, kan deze hoge score verklaard worden door de ruime aandacht die er tijdens de radiotherapie is voor de patiënt. Verheij: “Voor een consult binnen de radiotherapie nemen we ruim de tijd voor de patiënt en alle aspecten van de complexe zorg die hij krijgt. Het is mooi om te zien dat ons jarenlange streven naar concentratie van radiotherapeutische zorg deze prachtige score oplevert.”

NIVEL-onderzoeker Michelle Hendriks: “Zo’n hoge score is bijzonder. Om die te kunnen vasthouden, moeten we de kwaliteit van de radiotherapie vanuit het perspectief van patiënten blijven evalueren met deze CQ-index. Er is nu nog wat ruimte voor verbetering in de informatie over de keuzes voor bijvoorbeeld behandelingen naast de radiotherapie of tussen een curatieve of palliatieve behandeling. In een volgende evaluatie kun je zien of de tevredenheid over deze punten is toegenomen.”

Belangrijke stap naar meer transparantie
Michel Rudolphie, algemeen directeur KWF Kankerbestrijding, zegt zeer verheugd te zijn met dit initiatief van de NVRO om een CQ-index voor de radiotherapie te ontwikkelen. “Het is belangrijk dat zorgverleners van patiënten zelf horen hoe zij de zorg ervaren en waar verbetering van de zorg mogelijk is. Daarmee kunnen gericht verbetertrajecten worden ingezet. Bovendien biedt deze CQ-index een belangrijke stap naar meer transparantie over de kwaliteit van de zorg voor patiënten. Dit is van belang omdat het voor patiënten inzichtelijk maakt wat zij mogen verwachten van de zorg en wat de verschillen zijn tussen zorginstellingen. Deze informatie kan hen helpen bij het maken van een keuze voor een zorgverlener.”

Plaats een reactie