Kwaliteit darmonderzoek verder verbeterd

Maag-darmpatiënten in Máxima Medisch Centrum krijgen sinds kort bij een darmonderzoek (endoscopie) sedatie op maat (een roesje) niet langer door de MDL-arts maar door een speciaal opgeleide sedatie anesthesiemedewerker toegediend.

Dit gebeurt onder supervisie van een anesthesioloog. Hierdoor stijgt de kwaliteit van het darmonderzoek en is het prettiger voor de patiënt.

Maag-darm-lever arts Verhulst: ‘Wij zijn het eerste ziekenhuis in de regio Eindhoven dat op beperkte schaal is gestart met deze nieuwe vorm van sedatie door de sedatie anesthesie medewerker. Deze nieuwe vorm van sedatie kan beter gestuurd worden tijdens het onderzoek, waardoor het voor patiënten als prettiger wordt ervaren. Na de procedure is de patiënt meteen wakker, waardoor hij of zij de rest van de dag beter kan functioneren. Zowel de patiënt als wij zijn zeer enthousiast over de eerste resultaten.’

Het darmonderzoek is niet per se pijnlijk maar wordt vaak als onprettig ervaren
Op dit moment vindt sedatie plaats met een middel waardoor een patiënt beter kan ontspannen in combinatie met een pijnstiller. De meeste patiënten vallen daardoor in slaap en kunnen zich na afloop van het onderzoek niets of niet veel meer herinneren. Beide middelen worden toegediend door de MDL-arts zelf. De patiënt kan hierdoor nog lang suf zijn.

Anesthesioloog, Bob Funnekotter: ‘Nu voeren onze speciaal opgeleide sedatie anesthesie medewerkers onder supervisie van de anesthesioloog de sedatie uit. Doordat de MDL-arts dit niet meer hoeft te verzorgen kan zij zich concentreren op het onderzoek zelf.’

Snel weer wakker
‘Door gebruik te maken van moderne anesthesiemiddelen en monitoring van de patiënt kan sedatie op maat gegeven en bijgestuurd worden, geheel naar de wensen en behoefte van de patiënt. Voor patiënten is dit onderzoek met deze vorm van sedatie minder belastend. De patiënt is direct na afloop van het onderzoek goed wakker, hoeft niet opgenomen te worden en kan vlug weer naar huis. Ook voor patiënten die een dergelijk onderzoek vaker ondergaan of die een grote angst hebben hiervoor, wordt het hierdoor minder belastend,’ vertelt Funnekotter.

Vanwege het succes van sedatie gegeven door een sedatie anesthesie medewerker bij het darmonderzoek zijn er inmiddels vijf sedatie anesthesie medewerkers opgeleid in MMC en in totaal zijn er zo’n 144 MDL patiënten behandeld op deze manier. Ook is sinds kort de sedatie verder uitgebreid naar onder andere de snijdende specialismen. Zo worden de slaapscopieën bij het specialisme KNO uitgevoerd onder deze vorm van sedatie en vinden operaties bij de plastische chirurgie plaats onder lokale anesthesie met sedatie door de sedatie anesthesie medewerker. Hierbij gelden de zelfde voordelen voor de patiënt én hoeft geen gebruik worden gemaakt van duurzame OK-tijd en anesthesisten.

Op dit moment wordt gekeken naar de mogelijkheden voor samenwerking tussen de sedatie anesthesie medewerkers met nog meer specialismen in MMC. Denk hierbij onder andere aan gynaecologen en chirurgen.

Plaats een reactie