Kwaliteit cardiologische zorg in Nederland op hoog niveau

De onrust rond de verschillen in sterftecijfers van ziekenhuizen is onnodig en jammer. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) naar aanleiding van een voorpublicatie in het Algemeen Dagblad over sterftecijfers als gevolg van hartaandoeningen. “De cardiologische zorg in Nederland is van uitstekende kwaliteit”, aldus Martin Schalij, voorzitter van de NVVC.

Dit blijkt uit diverse internationale vergelijkingen. “Het is daarom van groot belang dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg nader onderzoek doet. Wij hechten aan maximale openbaarheid in het belang van de patiënt, maar wel op basis van de juiste cijfers.”

De analyse van de cijfers die door het Algemeen Dagblad is gemaakt, geeft een beeld dat niet congruent is. Dit wordt mogelijk veroorzaakt doordat de registratiemethoden van ziekenhuizen nog vaak van elkaar verschillen en soms nog in de kinderschoenen staan. Zonder nader onderzoek van deze sterftecijfers door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is het nog niet mogelijk om conclusies te trekken, zoals het Algemeen Dagblad nu heeft gepubliceerd. De cardiologenvereniging pleit ervoor dat de IGZ op korte termijn de cijfers nader onderzoekt in samenwerking met de NVVC.

Plaats een reactie