Kwakzalverij en bijgeloof in de sport

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft dit jaar voor haar jaarlijkse symposium op 6 oktober 2012 in Felix Meritis te Amsterdam voor een actueel thema gekozen: Kwakzalverij en bijgeloof in de sport. Heeft Epke Zonderland zijn gouden turnmedaille mede te danken aan Chi Bio Spirulina, zoals de website van zijn sponsor lijkt te beweren? Is zilverwater het nieuwe toverdrankje bij Ajax, zoals Het Parool recentelijk vermoedde?

Vanaf 1400 uur worden die middag door een viertal imposante sprekers de achtergronden van deze mysterieuze krachten in de sport verhelderd en van duiding voorzien.

Er staat een ongeëvenaarde druk op topsporters en hun begeleiders om aan verwachtingen te voldoen. Het is dus wel begrijpelijk dat deze jonge mensen zich bij fysieke en mentale problemen tot charismatische personen wenden of ongebruikelijke methodes aanwenden om hun prestatie te kunnen leveren. Of dit verstandig is, valt nog maar te bezien.

Als sprekers zal een aantal Nederlandse topdeskundigen optreden. De middag begint met de voedingsdeskundige en deskundige op het gebied van sportsupplementen dr Stephan Peters, als manager Kennis en Kwaliteit verbonden aan het Voedingscentrum in Den Haag, over zijn specialiteit. Hij zal in zijn voordracht trachten aan te geven welke sportsupplementen weggegooid geld zijn, en welke niet.

Vervolgens komt psycholoog dr Michaéla Schippers, wetenschappelijk medewerker Rotterdam School of Management, de mentale achtergronden van bijgeloof onder sporters uit de doeken doen. Er zijn veel (top-)sporters die zich vasthouden aan rituelen: een bepaald shirtje aan of een bepaalde route rijden naar het stadion. Waarom doen ze dat?

De volgende spreker is de vermaarde Prof. dr. Peter Hollander, emeritus hoogleraar Inspanningsfysiologie, Faculteit der Bewegingswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn bijdrage is toegespitst op de hulpmiddelen die sporters en hun begeleiders inzetten om prestaties te verbeteren. De VU haalde onder Hollanders leiding indertijd de voorpagina’s met een wetenschappelijk onderzoek naar het polsbandje van Wesley Sneijder. Er bestaan echter nog veel meer van dit soort onbewezen en vreemde hulpmiddelen.

Het einde van de middag wordt ingenomen door de sportarts Edwin Goedhart, tot afgelopen zomer hoofd medische zaken en sportwetenschap bij Ajax, maar inmiddels in een vergelijkbare functie werkzaam bij het Nederlands Elftal en bij voetbalvereniging Vitesse. Als geen ander weet hij – na een lange carrière tussen topsporters en andere betrokkenen – hoe zij in de praktijk omgaan met hun onzekerheden op medisch gebied.

Plaats een reactie