Kunstmatige inseminatie: blijven liggen!

Vrouwen die na kunstmatige inseminatie gedurende een kwartier op hun rug blijven liggen, hebben 50 procent meer kans om zwanger te worden dan vrouwen die gelijk na de behandeling opstaan. Dat blijkt uit onderzoek onder vierhonderd vrouwen die een zogeheten IUI-procedure ondergingen; daarbij wordt sperma met behulp van een injectiespuit direct in de baarmoeder gebracht. De resultaten van de studie, geleid door gynaecologe-in-opleiding Inge Custers van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het Academisch Medisch Centrum (AMC), worden vandaag online gepubliceerd door het toonaangevende British Medical Journal (BMJ). Intra-Uterine Inseminatie (IUI) is wereldwijd een van de meest gebruikte vruchtbaarheidsmethoden, in Nederland zou het gaan om een kleine dertigduizend behandelingen per jaar.

In een even simpel als doeltreffend onderzoek werd onderzocht hoe het succespercentage van deze behandeling verhoogd kan worden. Bijna 400 paren, waarvan de vrouw vruchtbaarheidsproblemen had, werden uitgenodigd om mee te doen aan de studie. De helft van de vrouwen werd gevraagd om na de inseminatieprocedure gedurende 15 minuten te blijven liggen met opgetrokken benen. De andere helft van de vrouwen werd toegestaan gelijk na de procedure op te staan.

De resultaten laten zien dat de kans op zwangerschap bij de ‘liggers’ anderhalf keer zo groot was. Van hen werd 27 procent zwanger na de IUI-procedure, de vrouwen die meteen opstonden bleven steken op een 18 procent.

De onderzoekers tasten nog in het duister wat de oorzaak van het verschil is, maar raden aan dat alle vrouwen die IUI ondergaan voortaan een kwartier zouden moeten blijven liggen. Hoofdonderzoeker Inge Custers: ‘Hoewel het op korte termijn tijdrovend is en de rustperiode een druk legt op de toch al drukbezette praktijkruimten, zal het op de lange duur zeker voordelig zijn. Hoe groter het succes bij de eerste keer, hoe minder vaak paren immers hoeven terug te komen voor een vervolgpoging.’

In een begeleidend commentaar bij het artikel in het British Medical Journal, wordt daarnaast gesteld dat als de studieresultaten overeind blijven, minder paren een beroep hoeven te doen op ingrijpende en kostbare procedures als IVF.

Aan het onderzoek van Custers werkten ook het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (Amsterdam), het Máxima Medich Centrum (Veldhoven), het Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein), het TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg), het Martini Ziekenhuis (Groningen) en het Groene Hart Ziekenhuis (Gouda) mee.

Plaats een reactie