Kunstmatige alvleesklier werkt in thuissituatie

Onderzoekers van het AMC en het bedrijf Inreda BV zijn erin geslaagd een kunstmatige alvleesklier te ontwikkelen die automatisch de bloedsuikerspiegel regelt bij patiënten met suikerziekte in de thuissituatie. Die hoeven dan niet meer zelf insuline te spuiten.

Hiermee is voor de eerste keer in de wereld aangetoond dat een relatief klein apparaat thuis de bloedsuikerspiegel binnen de juiste grenzen kan houden. Voordat het apparaat op de markt kan komen, moet het huidige draagbare model verder worden getest en worden verkleind tot zakformaat. De onderzoekers denken daarvoor minimaal nog vijf jaar nodig te hebben.

Al jaren zoeken wetenschappers naar een kunstmatige alvleesklier voor mensen met diabetes type 1. Het succesvolle experiment van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en Inreda bij drie patiënten is de eerste test in de thuissituatie met een draagbaar apparaat ter grootte van een dikke aktetas. Eerdere tests vonden plaats in ziekenhuizen of hotels met medisch en technisch personeel in de kamer ernaast.

De nieuwe kunstmatige alvleesklier kan de kwaliteit van leven van patiënten op termijn enorm verbeteren. In de woorden van één van de deelnemers aan de thuistest: ‘Wat een verademing, niet meer de hele dag bezig zijn met diabetes, en het spuiten van insuline. Alles wordt nu geregeld en je voelt je weer patiënt af. Wel moet de huidige versie natuurlijk flink kleiner.’
Wereldwijd lijden 285 miljoen mensen aan suikerziekte; circa tien procent heeft diabetes type 1. Bij hen werken de insuline-producerende cellen in de alvleesklier niet meer. Zij moeten daarom enkele keren per dag bloed prikken om hun bloedsuikerspiegel te controleren. Vervolgens spuiten ze de benodigde hoeveelheid insuline in.

Een aanzienlijk deel van de patiënten heeft moeite de bloedsuikerwaarden onder controle te houden. Zij hebben baat bij een kunstmatige alvleesklier: een insulinepomp, gekoppeld aan een katheter die met een naald onder de huid wordt bevestigd. Een sensor meet continu de bloedsuikerspiegel. Het apparaat rekent uit hoeveel insuline moet worden toegevoegd om de bloedsuikerspiegel omlaag te brengen of hoeveel van het hormoon glucagon nodig is om de bloedsuikers niet te ver te laten dalen.

Het bedrijf Inreda diabetic BV is opgericht om een kunstmatige alvleesklier voor patiënten met diabetes type 1 te ontwikkelen en op de markt te brengen. Het AMC levert de klinisch-wetenschappelijke input. De kunstmatige alvleesklier van het AMC en Inreda dingt mee naar de publieksprijs van het Diabetesfonds die vrijdag 30 maart wordt uitgereikt.

5 gedachten over “Kunstmatige alvleesklier werkt in thuissituatie”

  1. Wat een uitkomst als dit beschikbaar komt voor de diabeten, hier wacht ik al 31 jaar op. de voorruitgang gaat snel als je ziet wat er de afgelopen dertig jaar gebeurt is maar wachten duurt altijd lang, van harte gefeliciteerd voor diegene die dit ontwikkeld hebben.

    Beantwoorden
  2. Geweldige uitvinding, gefeliciteerd! Maar voor we met zijn allen gaan juichen, de insulinepomp met glucosesensor wordt al niet vergoedt(de pomp wel maar de sensor niet). Wat gebeurt er wanneer jullie vinding op de markt komt. Wordt deze alleen toegankelijk voor de beter bedeelden onder ons???

    Beantwoorden

Plaats een reactie