Kunsthuid en negatieve druktherapie geven beste resultaat bij brandwonden

De behandeling van brandwonden met een kunstlederhuid in combinatie met negatieve druktherapie zorgt voor een soepeler litteken. Dit concludeert onderzoekster Monica Bloemen-Boot, verbonden aan de Vereniging van Samenwerkende Brandwondencentra. Bloemen-Boot promoveert 21 september 2011 bij VUmc.

Door een betere overleving worden steeds meer brandwondenpatiënten geconfronteerd met de levenslange nadelige gevolgen van littekenvorming. Hiervoor moeten zij soms meerdere reconstructieve operaties ondergaan.

Kunstlederhuid
Om de kwaliteit van de littekens te verbeteren deed Monica Bloemen-Boot uitgebreid onderzoek naar kunstlederhuid bij acute brandwonden en bij plastische chirurgie. Bloemen-Boot toont het effect van de kunstlederhuid aan tot zelfs twaalf jaar na de operatie bij plastische chirurgie.

Daarnaast verrichtte zij voor het eerst onderzoek naar de behandeling van patiënten met acute brandwonden door middel van een kunstlederhuid in combinatie met negatieve druktherapie (een vacuümverband op de wond).

Soepeler litteken
Bloemen-Boot laat zien dat de behandeling met de kunstlederhuid in combinatie met de negatieve druktherapie zorgt voor een soepeler litteken. Littekens met een betere functionele en cosmetische kwaliteit hebben minder reconstructieve ingrepen nodig en kunnen bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven voor de patiënt.

Promotiegegevens
Promovendus: M.C.T. Bloemen-Boot
Titel proefschrift: Artificial skin in burns
Promotoren: prof.dr. E. Middelkoop en prof.dr. P.P.M. van Zuijlen
Copromotor: dr. M.K. Nieuwenhuis
Datum: 21 september 2011
Tijd: 09:45 tot 10:45 uur
Locatie: Aula Vrije Universiteit

Plaats een reactie