Kruispunt TV – Het dagelijks leven van jong dementerenden

In de zomer vol levensverhalen van Kruispunt TV een portret van het dagelijks leven van jong dementerenden. Eén van hen is Gert, bij wie al op relatief jeugdige leeftijd dementie is geconstateerd. Hij is 68 jaar en woont nu 10 jaar tussen dementerende mensen.

Kruispunt TV, dinsdag 21 april om 17.05 uur bij het RKK op Nederland 2

Gert ziet zichzelf niet als jong dementerende: “Ik ben ooit een keer overspannen geraakt en daarom woon ik hier.” Hier is op dat moment verpleeghuis Jan Bonga in Amsterdam, van zorgaanbieder Amsta. Op een speciale afdeling voor mensen die jong dementeren, brengt Gert zijn dagen door. En op het eerste gezicht lijkt er niks met hem aan de hand. Hij leest de krant, vertelt honderduit over de laatste bezuinigingen en weet precies hoeveel files er die dag staan. Maar toch is Gert dement.

12.000 jong dementerenden in Nederland
Nederland telt 12.000 jong dementerenden. Er is sprake van vroegtijdige dementie als iemand jonger is dan 65 jaar. Het stellen van de juiste diagnose is moeilijk. Zo duurde het bij Gert 12 jaar, voordat duidelijk werd wat er aan de hand was.

Artsen zeiden dat hij depressief was, gewoon wat vergeetachtig, dat hij zelf koos voor vreemd gedrag…

Voor zijn vrouw Lineke was het een zware periode. “Dat zit me nog het meeste dwars. Hij heeft er dus niks aan kunnen doen en ik heb al die mensen steeds geloofd. Daarover voel ik me nog steeds schuldig.”

Speciale wooneenheid
In Kruispunt zien we Gert met zijn medebewoners. De afdeling is inmiddels verhuisd. Van een afdeling in een verpleeghuis naar kleinschalige wooneenheden. Hun nieuwe thuis, want hun vroegere thuis bestaat niet meer. Lineke: “Als Gert hier is, is hij op bezoek.”

Corry van Montfoort, manager: “Wij buitenstaanders vullen vaak in dat hun leven een ongelukkig leven is. Maar voor hen is elke dag een nieuwe dag. Het is niet alleen kommer en kwel.”

Plaats een reactie