Kruip in je brein tijdens de Brain Awareness Week

Tijdens de jaarlijkse Brain Awareness Week wordt internationaal aandacht gegeven aan de hersenen. In dit Jaar van het Brein vindt de Brain Awareness Week plaats van 10 tot en met 16 maart 2014.

Hersenen, Psychologie

We trappen af met een debat over breindoping en sluiten af met een interactief college voor kinderen getiteld Jij bent je brein! door Dick Swaab en Jan Paul Schutten.

Een overzicht van alle activiteiten vindt u op de website www.jaarvanhetbrein.com. Kom, kijk, ervaar en praat mee!

De Brain Awareness Week is een initiatief van de Dana Alliance for Brain Initiatives en zijn Europese tak, de European Alliance for the Brain, EDAB en vindt jaarlijks plaats in maart. De Neurofederatie, de Hersenstichting Nederland en het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie geven de Brain Awareness Week in Nederland vorm. Dat doen ze niet alleen. Met medewerking van studium generale, science cafés, kennisinstellingen, stichtingen, musea en enkele bedrijven is een aantrekkelijk programma samengesteld.

Activiteiten
Voor een breed publiek worden allerlei actuele ontwikkelingen rondom de hersenen uitgelegd. Dat gebeurt met publiekslezingen, zoals de Nationale Hersenlezing over hersenen en beweging en de lezing van hersenonderzoeker Peter Hagoort over het politieke brein. Maar ook door mini-colleges van neurowetenschappers aan scholieren en een rondleiding door het puberende brein in een museum. Daarnaast besteedt het televisieprogramma Het Klokhuis vanaf maart iedere week een aflevering aan de hersenen.

Jaar van het Brein
De Europese Raad van het Brein (EBC) heeft het jaar 2014 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Brein. Een ambitieus project met als doel de Europese burger bewust te maken van het functioneren van zijn meest gecompliceerde orgaan – de hersenen. Lezingen, workshops, open dagen, symposia: in het hele land zullen gedurende het jaar activiteiten plaatsvinden die met de hersenen te maken hebben.

Tijdens de Brain Awareness Week (10 – 16 maart 2014) en het Weekend van de Wetenschap (4 – 5 oktober 2014), het landelijk festival vol wetenschap en technologie, kun je zelfs enkele dagen achter elkaar de verborgen schatten van het brein ontdekken.