K(r)oningsdag 2013 wereldwijd door Nederlanders gevierd

Nederlanders in het buitenland vieren op 30 april 2013 massaal het k(r)oningsfeest mee, waar ze ook zijn. De belangstelling voor de feesten van de Nederlandse verenigingen zijn dit jaar populairder dan ooit.

De kroon van het Koninkrijk der NederlandenDe kroon symboliseert de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden en de waardigheid van het staatshoofd. Fotograaf: Ben Grishaaver

Ook wordt het uitbundiger gevierd, de ene creatieve actie na de ander verschijnt online op www.denederlandsevereniging.nl.

“Geen enkele Nederlander wil dit feest missen, ook al zitten ze aan de andere kant van de wereld. Live-streams worden daarom massaal opgezet, want iedereen wil de inhuldiging van de nieuwe koning volgen. Overal in de wereld zullen Nederlanders op kroningsdag zich bijelkaar voegen om dit bijzondere event met elkaar te beleven”, vertelt Henk-Jan de Meer van denederlandsevereniging.nl de site die alle Nederlandse verenigingen wereldwijd verbindt.

Feest uitverkocht
In sommige plaatsen, zoals Parijs en Shanghai, is de belangstelling voor het oranjefeest zo groot dat het al bijna uitverkocht is. “Shanghai heeft de capaciteit verhoogd zodat er maar liefst 300 extra personen naar het feest kunnen. Daar gaan ze met in totaal 700 kroningsgezinden de inhuldiging volgen”, vertelt De Meer. “Er wordt dan flink uitgepakt. Zo zijn er diverse dj’s geregeld en ook treden er live-bands op zoals de Phoenix Funk Foundation in Parijs. Daar vieren ze het feest recht tegenover de Eiffeltoren.”

In Australië en Nieuw Zeeland worden er in de diverse grote steden zoals Sydney, Melbourne en Wellington Dutch Orange Day, Koninginnenach en troonwisselingsfeesten georganiseerd. Henk-Jan de Meer: “Er is bijna geen land ter wereld waar het niet gevierd wordt. Uit het oog, betekent in dit geval zeker niet uit het hart. Het oranjegevoel leeft massaal onder de Nederlanders in het buitenland.”

Dichtsbijzijnde k(r)oningsfeest
Hoe de Nederlanders in het buitenland het K(r)oningsfeest vieren is te volgen via denederlandsevereniging.nl. De afgelopen en komende tijd zullen de Nederlandse verenigingen hun activiteiten hier bekend maken, zodat alle Nederlanders, lid of geen lid, zich bij het dichtstbijzijnde feest kunnen aanmelden. Op de dag zelf zal het K(r)oningsfeest ook via www.denederlandsevereniging.nl de hele dag online te volgen zijn.

Plaats een reactie