KRO Brandpunt over het dilemma van het beroepsgeheim

Zondag 17 juli 2011 besteedt KRO Brandpunt aandacht aan het dilemma van het beroepsgeheim. Psychologen en psychiaters worstelen met de vraag wat ze moeten doen met ernstig gestoorde eenlingen als Tristan van der V. Verder in deze uitzending een portret van Bradley Manning, de 22-jarige militair die geheime militaire documenten doorspeelde aan Wikileaks. Tot slot een reportage over het ganzenoverschot: afknallen, vergassen , opeten of er met je poten vanaf blijven: een hopeloze verdeeldheid in ons land.

Zondag 17 juli 2011 om 22.15 uur op Nederland 2: KRO Brandpunt over het dilemma van het beroepsgeheim

Een duivels dilemma
De psychiater van Tristan van der V. weigert politie en justitie toegang tot zijn medisch dossier. Beroepsgeheim, zegt hij. Daardoor zullen we nooit weten of Tristan zijn gewelddadige fantasieën besprak met zijn psychiater én of de psychiater had kunnen ingrijpen. Wouter Kurpershoek spreekt met 3 psychiaters die dagelijks te maken hebben met de ingewikkelde afwegingen in de spreekkamer. Wat doe je als je patiënt je in vertrouwen vertelt anderen te willen doden? Hou je je mond of stap je naar de politie? Het duivelse dilemma van het beroepsgeheim.

Een eenzame jongen
Hij is de centrale figuur in het grootste Amerikaanse hoofdpijndossier van de afgelopen jaren: Bradley Manning. De 22-jarige militair download maandenlang zeer geheime militaire documenten en speelt die vervolgens door aan Wikileaks. Kort na de publicatie van het eerste materiaal wordt hij in Irak gearresteerd. Voor de een is hij een held, voor de ander een landverrader. Maar uit gesprekken met zijn familie en beste vrienden blijkt hij geen activist die de Amerikaanse regering ten val wil brengen. Sven Kockelmann schetst een portret van een eenzame, suïcidale jongen die nergens aansluiting vindt.

Rotganzen
Over een ding zijn zowel jagersverenigingen als vogelbeschermers het eens: ons land wordt geplaagd door een ganzenoverschot. Ze vreten de weilanden kaal, schijten de boel onder, verstoren hele biotopen in natuurgebieden en als we er niks aan doen zijn ze over een paar jaar met miljoenen meer en is voor boeren en buitenlui de ellende niet te overzien. De schade aan natuur en gewas loopt nu al in de vele miljoenen. Wat moeten we met die ganzen? Hier raken we, opnieuw, van jagersclubs tot vogelvorsers, een open zenuw. Afknallen, zegt de een. Vergassen is effectiever, zegt een ander. Eet ze op, zegt een derde. Blijf met je poten van onze rotganzen af, zegt weer een ander. In de sector kleine actualiteit zet de gans de verhoudingen in het poldermodel op scherp. Waarin een klein land hopeloos verdeeld kan zijn.

De aflevering van zondag 17 juli is de laatste aflevering van dit seizoen. Op 4 september start KRO Brandpunt het nieuwe seizoen.

Plaats een reactie