Krachtig ouder worden kun je leren

Vrijdag 1 oktober is de internationale dag van de ouderen met als thema ‘De Zilveren kracht’. Psychogerontologen van de Radboud Universiteit focussen op empowerment van ouderen. Diversiteit is daarbij het sleutelwoord.

‘Mensen vullen hun latere levensfasen op verschillende manieren in. Veel ouderen zijn lang vitaal, zijn aantrekkelijk voor de vrijetijdsmarkt en bovendien erg gewild als vrijwilliger vanwege hun kennis en ervaring. Ze hebben zo veel betekenis voor de samenleving.

Actief ouder worden lijkt een nieuwe norm. Maar niet iedereen kan of wil maatschappelijk actief zijn. Fysieke mogelijkheden zijn soms beperkt. Maar ook dan kunnen ouderen op allerlei manieren actief blijven, een zinvolle invulling van deze levensfase hebben en van betekenis zijn voor anderen. Het is belangrijk dat wij als samenleving de kracht van ouderen erkennen en stimuleren. Iedere oudere heeft potentie, het is de kunst die zichtbaar te laten zijn.’

Krachtig ouder worden kun je leren; er bestaan veel cursussen en trainingen die daaraan bijdragen. In Nijmegen zijn ontwikkeld: Zin in Vriendschap, Rust zonder roest en Groen en grijs.

Yolande Kuin is psychogerontologe aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze doet onderzoek naar het welbevinden en zingeving van kwetsbare ouderen.

Meer informatie: www.rust-zonder-roest.nl

Plaats een reactie