Kraambedpsychose door ontregeld immuunsysteem

Bij vrouwen die een psychose krijgen binnen vier weken na hun bevalling is het immuunsysteem ontregeld. De afweercellen in het bloed hinderen de hersenfuncties, wat kan leiden tot een psychose. Dat stellen onderzoekers van Erasmus MC in een online publicatie van wetenschappelijk tijdschrift Biological Psychiatry.

Eén op de 1000 vrouwen krijgt een kraambedpsychose. Dit is een ernstige acute stemmingsstoornis die vier weken na de bevalling optreedt. Een kraambedpsychose kan levensbedreigend zijn voor moeder en kind. Vrouwen krijgen acuut stemmingsklachten, zij worden heel druk of juist heel somber en raken het contact met de werkelijkheid kwijt. De kans is het grootst bij de bevalling van hun eerste kind. De meeste vrouwen die een kraambedpsychose krijgen, hebben geen psychiatrisch verleden.

Onderzoekers van Erasmus MC hebben ontdekt dat het immuunsysteem van deze vrouwen ontregeld is. Deze vrouwen hadden tijdens de psychose een verhoogd aantal aangeboren afweercellen in hun bloed, terwijl daar geen logische aanleiding voor was. Wanneer een vrouw in verwachting raakt, wordt het immuunsysteem minder actief om te voorkomen dat zij haar ongeboren kind afstoot. Na de bevalling moet het lichaam het immuunsysteem weer op orde brengen.

Veerle Bergink, psychiater en onderzoeker: “Bij gezonde kraamvrouwen vonden wij andere geactiveerde cellen dan bij vrouwen met een kraambedpsychose. Eerder vonden we dat er vaker sprake is van een autoimmuun schildklierziekte bij vrouwen met een kraambedpsychose. Veranderde immuuncellen blijken een rol te spelen bij het ontstaan van psychose in de kraamtijd”. De afweercellen in het bloed hinderen de hersenfuncties, wat kan leiden tot een psychose.

Psychose in de kraamtijd is bij veel vrouwen het begin van een levenslange manisch depressieve stoornis. De ontdekking dat een verstoord immuunsysteem een rol speelt bij een kraambedpsychose is dus belangrijk voor het onderzoek naar manische depressiviteit. Verder onderzoek naar het immuunsysteem bij psychiatrische ziekten leidt wellicht tot gebruik van een andere categorie medicijnen.

Het onderzoek is online gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Biological Psychiatry.

Plaats een reactie