Korter douchen bespaart veel geld

Alleen al in de douche kunnen huishoudens eenvoudig geld en water besparen. Ondernemersorganisatie UNETO-VNI rekende uit dat als iedere Nederlander voortaan een minuut korter doucht, dit een jaarlijkse besparing oplevert van 37,5 miljoen m3 water en 240 miljoen m3 gas.

Voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI: “Als 1 miljoen huishoudens 1 minuut korter douchen, halen we 1% van de besparingen die in het Energieakkoord zijn afgesproken. Dus iedereen kan, zonder enige investering, zijn steentje bijdragen. Als we de gemiddelde douchebeurt beperken tot vijf minuten (nu is het landelijk gemiddelde nog acht en een halve minuut) hebben we zelfs al meer dan 3% van de doelstelling van het Energieakkoord te pakken. Een gemiddeld huishouden bespaart daarmee zo’n 200 euro per jaar. Komt daar nog een waterbesparende douchekop bij, dan loopt de besparing nog veel verder op.”

Energieakkoord
Een van de vier doelen in het Energieakkoord is een besparing van het finale energieverbruik met gemiddeld 1,5 procent per jaar; of te wel 100 PJ aan energiebesparing per 2020; Als 1 miljoen huishoudens 1 minuut korter douchen levert dat 1 petajoule besparing op.

Een petajoule = 278 miljoen kWh elektriciteit = (een huishouden verbruikt gemiddeld 4.000 kWh per jaar) jaarverbruik van ongeveer 70.000 huishoudens.

Extra besparingen binnen handbereik
Van de 110 liter warm water die het gemiddelde huishouden iedere dag gebruikt, verdwijnt ruim 80 liter in het doucheputje. Siertsema: ‘Dat kan anders. Zo is het de moeite waard om in een woning te controleren of alle kranen een waterbesparend mondstuk of een doorstroombegrenzer hebben. Verder is een thermostatische mengkraan zuiniger dan een gewone mengkraan.’ Ook door wat vaker onder de douche te stappen dan in bad, is veel water, gas en dus geld te besparen.

Warmte terugwinnen
Slimme installaties kunnen voor extra bezuinigingen zorgen. Zo kan een douche-wtw (warmteterugwinning) het wegstromende water gebruiken om koud water op te warmen. De ketel of boiler hoeft dan minder hard te stoken. ‘Zo’n warmtewisselaar in de badkamer levert 68% rendement op en wordt meegerekend bij de energieprestatiecoëfficiënt van het huis. Snel terugverdiend’, stelt Siertsema.

Donderdag 4 september 2014 is de eerste Nationale WaterSpaarders Dag in ons land. Doel van de dag is om te wijzen op de mogelijkheden om water en daarmee ook energie te besparen.

Plaats een reactie