Koninklijke belangstelling voor Humanitas Tandem

Op donderdag 4 oktober 2012 verkeerde Humanitas Tandem in koninklijk gezelschap. Het maatjesproject van Humanitas was één van de projecten die Prinses Máxima als beschermvrouwe van het Oranje Fonds wilde voorstellen aan sjeika Mozah bint Nasser uit Qatar.

De sjeika en haar gevolg waren te gast, omdat Prinses Máxima haar wilde laten kennismaken met het werk van het Oranje Fonds en enkele projecten die dankzij het Oranje Fonds hebben kunnen groeien. Humanitas Tandem, het succesvolle maatjesproject van Humanitas, was één van de uitverkorenen. Projectleider Jacqueline Kremer en Humanitas-directeur Eva Scholte namen deel aan het gesprek, waarbij ook twee afgevaardigden van de Qatar Foundation, de ambassadeur van Qatar en Oranje Fonds-directeur Ronald van der Giessen aanschoven.

De juiste match
‘De sjeika was zeer geïnteresseerd in onze aanpak’, vertelt Jacqueline Kremer.‘Ook uit de vragen die Prinses Máxima stelde, bleek oprechte belangstelling. De sjeika was vooral onder de indruk van hoe Humanitas Tandem erin slaagt om voor elke deelnemer de juiste vrijwilliger te vinden. De juiste match is cruciaal voor het succes van de ondersteuning. Onze coördinatoren worden hier speciaal voor getraind’.

Ketenzorg
De sjeika wilde ook weten hoe Humanitas Tandem verbinding legt met andere organisaties. Jacqueline Kremer: ‘Wij werken nauw samen met organisaties die sociaal isolement signaleren en de mensen kunnen doorverwijzen. Maar ook met instanties die de zorg kunnen overnemen als deze te zwaar wordt voor vrijwilligers. In de meeste gevallen wordt Humanitas Tandem ingezet om grotere problemen te voorkomen’.

Eén op de drie mensen eenzaam
De sjeika is in Nederland voor een werkbezoek. Zij is oprichter van de Qatar Foundation, een non-gouvernemen-tele organisatie uit de gelijknamige oliestaat. In Qatar is vrijwilligerswerk nog lang niet zo ingeburgerd als in Nederland. Het succes van Humanitas Tandem toont aan hoe belangrijk het ondersteunend contact van vrijwilligers is in de Nederlandse samenleving, waar één op de drie mensen zich wel eens eenzaam voelt.

Over Humanitas Tandem
De vrijwilligers van Humanitas Tandem geven sociale steun aan mensen die hieraan behoefte hebben. De vrijwilliger en de deelnemer zoeken elkaar op, praten samen, doen leuke dingen die gericht zijn op het doorbreken van het isolement, het uitbreiden van het sociale netwerk en het weer actief deelnemen aan de samenleving.

Plaats een reactie