Kolencentrale onrendabel door kolenbelasting

De kolenbelasting in het Lenteakkoord zorgt ervoor dat RWE/Essent haar nieuwe kolencentrale in de Eemshaven niet aanzet. Dat zegt de bestuursvoorzitter van het energieconcern woensdag 15 augustus 2012 in het Financieele Dagblad.

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap is verheugd over dit groene succes en roept de energiereus op de centrale om te bouwen tot een schonere centrale. In het verkiezingsprogramma breidt GroenLinks de kolenbelasting verder uit, zo behoort kolenenergie definitief tot het verleden.

Sap: “Ik ben blij dat de kolenbelasting nu al haar groene vruchten afwerpt. Dit is het bewijs dat de GroenLinksplannen werken. RWE/Essent zou er verstandig aan doen de centrale om te bouwen tot een schonere gas- of biomassacentrale. De toekomst is groen. We moeten niet investeren in vervuilende energie, maar werk maken van zon en wind. Windenergie levert meer dan tien keer zoveel banen op als een kolencentrale.”

In haar verkiezingsprogramma verhoogt GroenLinks de belasting op kolen nog verder. Daardoor zullen kolencentrales helemaal tot het verleden gaan behoren. GroenLinks breidt de groene belastingen flink uit. De opbrengsten daarvan gebruikt de partij om te investeren in groene innovatie en de belasting op arbeid te verlagen.

Sap: “We laten de vervuiler betalen en belonen de vergroener. Door arbeid goedkoper te maken zorgen we voor nieuwe banen en houden mensen meer over van hun inkomen. Een stem op GroenLinks betekent doorgaan op de groene weg. Wij stellen de toekomst van onze kinderen veilig en zorgen voor groene banen.”

Plaats een reactie