KNO-onderwijs in UMC Utrecht gaat via Telemedicine a la carte

0
609

De afdeling KNO van het UMC Utrecht start dit jaar met ‘Telemedicine à la carte’ ™. Elke week kunnen co- en artsassistenten kiezen welke operaties, uitgevoerd in verschillende Europese ziekenhuizen, ze virtueel maar interactief willen bijwonen. Hoogleraar KNO Chirurgie prof. dr. Wilko Grolman vertelt dat in zijn oratie van donderdag 22 april.

In het project Telemedicine à la carte ™ krijgen studenten en KNO-artsen in opleiding elke week een actuele lijst van operaties die in verschillende ziekenhuizen en verschillende landen worden uitgevoerd. Hieruit kiezen ze een operatie, die past binnen hun opleidingsprogramma, om virtueel bij te wonen. De operatie kan in het UMC Utrecht zelf worden verricht maar het is ook mogelijk dat de operatie bijvoorbeeld in Hannover of in Beziers wordt uitgevoerd. Voor de beeldkwaliteit of de mate van interactiviteit met de operateur maakt dat niets uit. Vaak is het beeld voor de toeschouwer beter dan in de werkelijke operatiekamer omdat het niet meer dringen is voor de monitor waar ook de instrumenterende verpleegkundige op moet kijken.

Grolman: “Het concept van ‘Telemedicine à la carte’ is dat de ‘toeschouwer’ kan kiezen wat voor een operatie interactief gaat worden gevolgd. Niet alleen is interactie dus mogelijk, maar net zoals bij gewone televisie kan er dan ook afgestemd worden op het gewenste kanaal.”

Het UMC Utrecht gebruikt een opstelling waarbij vanuit de operatiekamer beeld en stemgeluid van de operateur naar de toeschouwers op afstand wordt gezonden. De toeschouwers kunnen met de operateur communiceren. In de oorchirurgie speelt de microscoop een cruciale rol, zodat naast het gebruikelijke overzichtsbeeld van de operatiekamer ook het beeld van de microscoop wordt meegestuurd. Grolman: “Het is essentieel dat studenten vragen kunnen stellen. Het is zeker niet de bedoeling om de aanwezigheid bij operaties te vervangen door een bibliotheek van operatiefilmpjes.”

Het UMC Utrecht past telemedicine nu al toe in samenwerking met de Causse Ear Clinic in Beziers. Coassistenten krijgen interactief onderwijs krijgen van Dr. Vincent op het gebied van oorchirurgie. “De fysieke afstand is 1237 km maar de gevoelsafstand is klein”, zegt Grolman.

In samenwerking met collega’s van andere disciplines wil Grolman telemedicine graag breder in het UMC Utrecht toepassen. Naast de toepassing in het onderwijs ziet hij als voordeel van telemedicine dat minder mensen ín de operatiekamer hoeven zijn, dat maakt het makkelijker de OK steriel te houden.