KNMP waarschuwt voor verontreinigde tabletten

De KNMP waarschuwt voor verontreinigde tabletten pantoprazol. Het gaat om Pantoprazol 40 mg Ranbaxy (30 maagsapresistente tabletten) met als chargenummers 2297556, 2293914 en 2293796. Dit is een veelgebruikte maagzuurremmer.

Van diverse apothekers en patiënten heeft de KNMP klachten ontvangen. Op basis hiervan heeft het KNMP laboratorium het bewuste middel onderzocht. Het KNMP laboratorium constateert dat de ingestuurde tabletten een onaangename geur hebben in vergelijking met andere tabletten van hetzelfde middel. De KNMP heeft de vermoedelijke verontreiniging gemeld bij de fabrikant en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Op basis hiervan haalt de leverancier deze drie charges van het middel van de markt.

Voorzitter van de KNMP Jan Smits spreekt zijn zorg uit over dit incident: “ Dit is zeker niet het eerste incident. De druk van politiek en verzekeraars om de prijzen van geneesmiddelen drastisch te verlagen heeft duidelijk zijn schaduwzijde”.

Advies aan patiënt en apotheker
Als advies voor de patiënt raadt de KNMP aan om het chargenummer op het doosje te controleren. Indien u in bezit bent van een doosje met chargenummer 2297556, 2293914 en 2293796 neemt u dan contact op met uw apotheek.

Uit voorzorg heeft de KNMP met een bericht aan haar achterban apothekers geadviseerd om tabletten met bovenstaand kenmerk niet aan patiënten af te leveren, maar deze te retourneren aan de groothandel met een klacht over de kwaliteit.

Plaats een reactie