KNMP roept op tot grote oplettendheid internetmedicijnen

Meer dan de helft van alle medicijnen die op internet worden aangeboden zijn nep. Het is dan ook levensgevaarlijk om medicijnen te gebruiken die via een onbekende internetapotheek zijn geleverd. De KNMP adviseert mensen om naar de eigen apotheek te gaan.

Veiligheid
Meer dan de helft van alle internetmedicijnen is nep. Soms zit er te weinig werkzame stof in, soms juist teveel. In sommige gevallen zit er een geheel andere stof in, of zelfs helemaal niets. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het reguliere kanaal (fabrikant – farmaceutische groothandel – apotheek) in Nederland is nagenoeg schoon. Het is daarnaast aan te bevelen om bij één vertrouwde apotheek de geneesmiddelen betrekken. Op die manier heeft de apotheker het overzicht van alle medicatie die de patiënt gebruikt en kan de apotheker controleren of de medicijnen veilig naast elkaar gebruikt kunnen worden.

Privacy

Veel internetpillen worden verkocht voor aandoeningen waar mensen zich voor schamen. Het gaat dan om bijvoorbeeld erectiemiddelen, medicijnen tegen SOA en afslankmedicatie. Apothekers en huisartsen gaan echter vertrouwelijk om met gegevens patiënten. De privacy van de patiënt is bij hen in betere handen dan op willekeurige websites. Patiënten kunnen bij de apotheek ook vragen om een vertrouwelijk gesprek in de spreekkamer van de apotheek, of gebruik maken van de website van de vertrouwde apotheek.

Waarschuwing Ministerie van VWS en World Health Organization
Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt via de websites www.internetpillen.nl en www.medi-plaza.nl voor de gevaren van het online bestellen van medicijnen. Daaruit blijkt dat het zeer moeilijk is om goed en slecht van elkaar te onderscheiden. Het is bij voorbaat verdacht als er voor een receptplichtig geneesmiddel op een internetsite niet naar een recept gevraagd wordt.

De World Health Organisation heeft in 2006 een Taskforce opgericht, genaamd IMPACT (International Medical Products Anti-Counterfeiting Taskforce). Deze taskforce zet zich voor internationale samenwerking om het hoofd te bieden aan de wereldwijde bedreiging van geneesmiddelvervalsing. (zie IMPACT brochure ‘Counterfeit drugs kill’, http://www.who.int/impact/en/)

Plaats een reactie