KNMG Studentenplatform geschokt door boycot stagevergoeding

Het KNMG Studentenplatform is geschokt door de oproep van de Universiteit Maastricht aan huisartsen om coassistenten geen stagevergoeding meer te geven.

Het KNMG Studentenplatform heeft zich samen met de LAD de afgelopen jaren hard gemaakt om een stagevergoeding voor coassistenten te regelen op alle plekken waar zij stage lopen. In de CAO gezondheidscentra 2009-2010 is opgenomen dat coassistenten recht hebben op een stagevergoeding van 250,- euro per maand.

Coassistenten leveren door hun werkzaamheden ook een bijdrage aan de zorgproductie in de huisartsenpraktijk waar zij stage lopen. Daarnaast werken coassistenten gemiddeld meer dan 40 uur per week en er moet ook nog gestudeerd worden. Tijd voor een bijbaantje is er nauwelijks. Dus waarom zouden coassistenten die stagevergoeding niet mogen ontvangen?

Het is opmerkelijk dat een universiteit de afspraken die in een CAO zijn gemaakt negeert. Daarnaast zijn de argumenten die worden aangehaald, zoals gelijkheid onder coassistenten, onjuist. De gelijkheid die wij namelijk graag zouden willen zien is dat er overal en voor iedere coassistent, net als alle andere stagiaires in de zorg, een stagevergoeding komt.

Het KNMG Studentenplatform blijft zich hard maken voor beloning van het vele werk van de coassistent.

Plaats een reactie