KNMG: laat waarschuwingen buiten BIG-register

0
540

Waarschuwingen en berispingen van een tuchtrechter aan het adres van artsen zouden via het BIG-register openbaar moeten worden gemaakt, zo stelt VARA-ombudsman Pieter Hilhorst in de uitzending van vrijdag 8 oktober.

KNMG-voorzitter Arie Kruseman neemt hiertegen in de uitzending duidelijk stelling met de boodschap dat een gewaarschuwd arts een goede arts is en blijft. Een dergelijke publicatie zou dus geen toegevoegde waarde hebben voor patiënten. Als de bevoegdheid om het beroep uit te oefenen zélf in het geding zou zijn, zou de onafhankelijke tuchtrechter immers de zwaardere maatregel van tijdelijke schorsing, beperking van de beroepsuitoefening of schrappen uit het register hebben opgelegd. Dergelijke maatregelen zijn terug te vinden in het BIG-register.

Kruseman: ‘Met de uitspraak van de tuchtrechter moet natuurlijk wel wat gebeuren. Ten eerste zal de arts zelf lering trekken uit de maatregel. Het is voor artsen zeer ingrijpend om een waarschuwing te krijgen, zij denken: “Dit nooit meer”. Als de arts werkzaam is in een instelling, weet verder de Raad van Bestuur van de uitspraak. Ook de Inspectie kijkt wat met de uitspraak is gebeurd tijdens zijn onafhankelijke kwaliteitsbeoordeling van de praktijk of instelling. En dat is ook precies het doel van de waarschuwing.’

In een persbericht van de VARA staat vermeld dat een meerderheid van de Tweede Kamer het voorstel van het VARA-programma ‘De Ombudsman’ om deze tuchtmaatregelen openbaar te maken steunt en binnenkort een amendement indient voor deze wetswijziging. De KNMG zal dit op de voet volgen en van commentaar voorzien.

Vorig artikelLadies Night borstkankerpatiënten bij ZGT Helon in Hengelo
Volgend artikelMiljoenen zieken niet behandeld door stigma
Avatar
De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) is de organisatie van en voor artsen in Nederland en is de enige koepelorganisatie die namens alle artsen in Nederland kan spreken. Het doel van de KNMG is het bevorderen van de kwaliteit van de volksgezondheid in Nederland. Dit doel geeft de KNMG vorm door het bevorderen van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de opleiding, door het borgen van de vertrouwensrelatie tussen patiënt en arts, en door artsen te stimuleren verantwoording af te leggen voor hun handelen. Dit alles binnen het professionele kader dat voor de beroepsgroep geldt.