Primeur met knie-operatie in UMC Utrecht

Orthopedisch chirurgen van het UMC Utrecht hebben gisteren een unieke knie-operatie uitgevoerd. Ze maakten via een MRI-scan een driedimensionaal beeld van de knie van de patiënt en zetten dat om in een kunsthars mal. Daarmee kon de orthopeed de nauwkeurig afgepaste kunstknie precies goed plaatsen. Voor patiënten belooft de methode kortere en betrouwbaardere operaties omdat chirurgen niet meer hoeven improviseren.

Het is voor het eerst dat deze ingreep in Nederland uitgevoerd is. Orthopedisch chirurg prof. dr. Daniël Saris van het UMC Utrecht voerde de operatie uit. Hij zal de komende tijd meerdere patiënten op deze manier opereren om te onderzoeken of het inderdaad tot betere resultaten en lagere kosten leidt. Saris: “Het vervangen van een knie is op deze manier een operatie zonder improvisatie en avontuur, dat komt de kwaliteit ten goede. Bovendien maakt efficiëntere logistiek de operatie goedkoper.”

Bij de nieuwe methode reconstrueert het Amerikaanse bedrijf Smith&Nephew op basis van een MRI-scan een driedimensionaal beeld van de knie. Hiermee maakt het bedrijf ‘zaagblokken’ uit kunsthars op maat voor de patiënt. Een zaagblok is een mal die precies op de knie past en voorzien is van speciaal berekende zaagsnedes. Op die manier kan de chirurg het bot alleen op de juiste plek en in de juiste richting op maat maken, waarna de prothese perfect past en in de juiste stand staat.

Bij het plaatsen van een kunstknie bewerkt de orthopeed het scheenbeen en het dijbeen zodanig dat de metalen kunstknie goed past. Voor de werking van de knie is het belangrijk beide delen van de prothese precies onder de juiste hoek op het bot vast te zetten. Dat komt op de millimeter nauwkeurig.

Dankzij de nieuwe techniek kan de patiënt rekenen op een kortere en betrouwbaardere operatie. De patiënt is niet meer afhankelijk van een basisset van standaardmaten en een positie die gemiddeld goed is. Voor het ziekenhuis vereenvoudigt de nieuwe aanpak de logistiek rondom deze knie-operaties. Doordat de afmeting van de knieprothese vantevoren bekend is verloopt de operatie sneller en voorspelbaarder. Er hoeven minder instrumenten steriel beschikbaar te zijn. Voorheen gebruikten orthopeden tijdens de operatie vijf sets van acht standaardmaten. Bovendien moesten ze tijdens de operatie de positie van de kunstknie goed inschatten.

Het UMC Utrecht voert circa 150 knievervangende operaties per jaar uit. Het gaat vooral om complexe patiënten met ernstige knieslijtage door een ongeval of om zeer jonge patiënten die niet meer pijnvrij kunnen lopen.

Plaats een reactie