Klinische genetici Maastricht beste van het land

Opinieblad Elsevier heeft onlangs de resultaten van een onderzoek gepubliceerd waarin medisch specialisten met elkaar worden vergeleken. Elsevier vroeg de specialisten zelf om hun mening, maar ook huisartsen, verpleegkundigen en ziekenhuismanagers gaven antwoord op de vraag waar de beste specialisten werken. Het azM zit bij tien van 28 onderzochte specialismen in de top-tien van Nederland: cardiochirurgie, cardiologie, klinische genetica, neurochirurgie, oncologie, oogheelkunde, pathologie, plastische chirurgie, psychiatrie en radiologie. Bij het specialisme klinische genetica staat het azM zelfs helemaal aan de top.

Prof.dr. Joep Geraedts, hoofd Klinische Genetica, gevraagd naar de reden voor dit succesvol resultaat: “Gedurende ons 25-jarig bestaan hebben wij altijd ernaar gestreefd onze patiënten uitmuntende zorg te bieden. En uitmuntende zorg betekent in dit geval met name integrale zorg. Ik denk dat daar de basis voor het succes ligt. En het is mooi als dat gewaardeerd wordt en tot uiting komt. Het is toch een bekroning van een ontwikkeling.”

Hij erkent dat genetica de laatste jaren ook een plaats heeft veroverd in de meeste andere specialismen: “Maar dat geld voor alle genetische centra. Wij zijn daarnaast ook een expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen. Dat heeft wellicht ook bijgedragen aan het succes. Dit resultaat bewijst dat we op de goede weg zijn. Maar het kan natuurlijk nog beter. Mijn wens is dat de klinische activiteiten die plaatsvinden in de RVE Erfelijkheid, Voortplanting en het Kind gekoppeld worden aan het onderzoek van de Divisie Ontwikkelingsbiologie van GROW. Ik hoop dat deze erkenning bijdraagt aan de realisering hiervan.”

Vergelijking
Elsevier heeft ook een vergelijking gemaakt tussen de ziekenhuizen in de verschillende regio’s. Het azM is daarbij steeds vergeleken met de vijf andere ziekenhuizen in Limburg. De resultaten zijn op www.elsevier.nl/specialisten terug te vinden.
Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking tussen Elsevier en onderzoeker/ beleidsadviseur Peter Lagendijk. Elsevier maakt jaarlijks ook een ranglijstje van de beste ziekenhuizen van Nederland. Daarbij worden ook andere elementen beoordeeld dan de kwaliteit van de medisch specialisten. Deze ranglijst verschijnt binnenkort.

Plaats een reactie