Als ouders met hun kinderen op respectvolle wijze praten over roken, dan verkleint dat de kans dat hun kinderen gaan roken en dat ze vrienden kiezen die roken. Ook een verbod op het kijken naar films waarin gerookt wordt, maakt dat jongeren minder snel gaan roken.
Zelfs kleuters associëren sommige situaties met het opsteken van een sigaretje. Rebecca de Leeuw vroeg kinderen te doen alsof zij later groot zijn en een bepaalde situatie uit te spelen in een speelhoek.
Het bleek dat kinderen met rokende ouders meer geneigd waren tot het opsteken van een namaaksigaretje. Die kinderen hebben niet alleen zelf een grotere kans om later te gaan roken, maar trekken waarschijnlijk ook leeftijdgenoten in dit gedrag mee.
Biografie
Rebecca de Leeuw (Zevenaar, 1979) studeerde pedagogische wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar promotieonderzoek is begeleid vanuit het Behavioural Science Institute. Gedurende haar promotietraject verbleef zij drie maanden in de Verenigde Staten waar zij onderzoek deed naar mediaopvoeding, samen met prof. dr. James D. Sargent, een expert op het gebied van media-invloeden en risicogedrag bij jongeren.
Promotiegegevens
Promovendus: mevrouw drs. R.N.H. de Leeuw
Faculteit: Sociale Wetenschappen
Proefschrift: Speaking words of wisdom and other strategies that parents can apply to keep their children from smoking
Promotors: de heer prof. dr. R.C.M.E. Engels
Copromotors: de heer dr. R.H.J. ScholteTitel
Datum: maandag 6 juni 2011, 10:30 uur
LocatieAcademiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Het proefschrift van Rebbeca de Leeuw is op te vragen via info@gezondheidskrant.nl o.v.v. Proefschrift / Rebecca de Leeuw.