Kleine vlekjes op de longfoto? Negeren!

1
28121
röntgenfoto longen

Kleine vlekjes op een longfoto zeggen niets over de kans op longkanker. Dat blijkt uit een tussentijdse analyse van de Nederlands – Belgische NELSON-trial. Rokers van 50 tot 75 jaar, bij wie de longfoto vlekjes liet zien van minder dan 5 mm doorsnede, of een inhoud van minder dan 100 mm3, hadden net zo veel kans om in de twee jaar daarna longkanker te krijgen als mensen bij wie de longfoto schoon was. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Oncology.

In de NELSON-studie – NEderlands Leuvens Longkanker Screenings Onderzoek – zijn vanaf 2003 meer dan 15 duizend mensen tussen 50 en 75 jaar oud opgenomen, die tenminste 25 jaar lang minimaal 25 sigaretten per dag hebben gerookt, of 10 jaar lang 30 sigaretten per dag. Die groep is willekeurig verdeeld in wel of niet regelmatig screenen door middel van een CT-scan. Vervolgens worden deze mensen gevolgd om te zien wie longkanker krijgt en wie niet.

In deze publicatie hebben de onderzoekers een nieuw ‘beslis-schema’ vergeleken met de gangbare praktijk van de Amerikaanse vereniging van Longartsen, de ACCP. In dat laatste protocol worden mensen bij wie een vlekje van 4 mm of minder wordt gevonden na een jaar opnieuw gescreend. Mensen met vlekjes tussen 4 en 8 mm worden na een half jaar opnieuw gescreend en opnieuw na anderhalf tot twee jaar. Bij vlekjes van meer dan 8 mm doorsnede moeten artsen volgens het ACCP-protocol meteen aanvullende diagnostiek uitvoeren.

In het alternatieve NELSON-protocol zijn vlekjes van 5 mm of kleiner en van 100 mm3 of minder genegeerd. Bij vlekjes van 4 tot 8 mm werd bepaald hoe snel het volume van de vlekjes verdubbelde. Bij een volume van tenminste 300 mm3 of een diameter van 10 mm werd direct aanvullende diagnostiek verricht.

Wanneer de beide protocollen werden vergeleken bij 7.155 Nederlandse NELSON-proefpersonen, bleek de alternatieve aanpak iets meer gevallen van longkanker tijdig op te sporen (sensitiviteit van 92,4 vs 90,9%). Daarnaast was er ook vaker echt geen sprake van longkanker wanneer er volgens het alternatieve protocol geen alarm werd geslagen (specificiteit 90,0 vs 87,2%)

Zou in Nederland ooit besloten worden tot een routinematig bevolkingsonderzoek met longfoto’s, dan worden bij gebruik van het Nelson protocol dus minder mensen onterecht ongerust gemaakt dan bij gebruik van het Amerikaanse protocol. Tegelijk wordt bij minder mensen vervolgonderzoek gedaan, maar worden wel meer gevallen van longkanker opgespoord.

1 REACTIE