Kleine Prinsjesdag 2011: aandacht voor kinderrechten in Nederland

Vrijdag 16 septemeber 2011 organiseerde UNICEF Nederland in samenwerking met Defence for Children en Stichting Kik’r voor de tweede maal Kleine Prinsjesdag. Op Kleine Prinsjesdag waren de kinderen en jongeren aan het woord: zij gaven hun mening over de rechten van de kinderen in Nederland en daarbuiten.

De Koningin van de Jeugd las de Troonrede van de Jeugd voor en een aantal jongeren gingen met elkaar en met aanwezige Tweede Kamerleden in debat. De gebundelde ideeën en aanbevelingen van de jongeren zijn aangeboden aan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van het Ministerie van VWS.

Leerlingen van het Mill-Hill college ontvangen taart van Jan Bouke Wijbrandi, Algemeen Directeur UNICEF Nederland. (Foto: Guus Schoonewille/UNICEF)

Het Mill-Hillcollege uit Goirle won overtuigend het debat waarbij zij pleitten tegen de stelling: Er moet een importverbod komen op producten die door kinderhanden gemaakt zijn. Voorzitter van de jury Jan Bouke Wijbrandi, Algemeen Directeur UNICEF Nederland roemde de kinderen om de argumenten en ideeën die zij tijdens het debat naar voren brachten.

Koningin van de Jeugd Marjolein Looijen las de Troonrede van de Jeugd voor (Foto: Guus Schoonewille/UNICEF)

De Koningin van de Jeugd, Marjolein Looijen (13), las de Troonrede voor: “Ouders mogen hun kinderen niet slaan, dat weten veel mensen maar niet iedereen houdt zich hieraan. Wij hebben daar wel een paar ideeën voor, zoals vertrouwenspersonen op school en verplicht les op school over kindermishandeling.”

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner kreeg aan het eind van het debat de Troonrede van de Jeugd overhandigd twee basisscholieren. “Iedereen moet weten dat kinderen rechten hebben en hoe kinderen het beste kunnen opgroeien,” aldus de staatssecretaris. “Het is belangrijk dat vooral kinderen weten wat kinderrechten zijn. Dan kunnen jullie ook zelf helpen om voor kinderen op te komen.”

Kleine Prinsjesdag vond plaats in de Ridderzaal die al in de opstelling van Prinsjesdag stond. De meer dan 300 aanwezige kinderen, jongeren en Tweede Kamerleden verschenen met hoedjes en stropdassen in de Ridderzaal.

Downloaden: De Troonrede van de Jeugd

Plaats een reactie