Klein ziektepercentage kan grote gevolgen hebben

Werknemers staan soms voor een klein percentage ziek gemeld in de personeelsadministratie, zonder zich te realiseren wat daar op lange termijn de gevolgen van kunnen zijn. Dat leidt in de praktijk soms tot bizarre situaties.

In het ledenblad van CNV Vakmensen staat een interview met taxichauffeur Daisy van der Tuin. Na een aanrijding met de taxi krijgt ze, terwijl ze thuis aan het herstellen is, een brief van haar werkgever. Daarin staat dat ze zich maar moet gaan melden bij het UWV, want van het taxibedrijf krijgt ze geen salaris meer.

Een vreemd verhaal, want normaal gesproken betaalt een werkgever bij ziekte het salaris door. In dit geval voelt de werkgever zich daar niet aan gehouden, want Daisy staat al meer dan twee jaar voor een klein percentage ziek gemeld. Dat komt omdat ze – vanwege schouderklachten – niet op de fysiek zwaardere rolstoelbus rijdt, maar op de gewone taxi. Ze heeft echter al die tijd – op een paar ziekmeldingen na – gewoon volgens haar contract gewerkt.

Onterecht
Doriana Cau, rechtshulpverlener bij CNV Vakmensen, vecht de zaak met succes aan. De rechtbank veroordeelt het taxibedrijf tot doorbetaling van het loon én tot nabetaling van het salaris waar ze nog recht op heeft. Cau: “Daisy is niet twee jaar lang aan één stuk ziek geweest. Ze heeft een aangepaste functie gekregen, ze reed niet meer op de rolstoelbus. Maar ze draaide gewoon alle uren, volgens haar contract. De aangepaste functie is haar definitieve baan geworden, in juridische termen: de bedongen arbeid. Het was niet de bedoeling dat ze weer op de rolstoelbus zou gaan rijden. Het was dus onterecht om haar nog voor een bepaald percentage in de Ziektewet te houden. En het was ook onterecht om te stoppen met de salarisbetaling.”

Truc van de werkgever
Het geval van Daisy van der Tuin is uitzonderlijk, maar juristen van CNV Vakmensen voeren geregeld zaken over de ‘kleine ziektepercentages’. Rechtshulpverlener Remco Craenen heeft meerdere zaken bij de hand gehad. “Het komt regelmatig voor dat werknemers, vaak zonder dat ze het door hebben, nog voor 1 procent staan ziek gemeld. Een vreemd percentage, want welke 1 procent van je werk doe je dan niet? Het gaat hier om een truc van de werkgever, die op deze manier sneller een ontslagprocedure kan starten. Want zonder dat je het door hebt, loopt de teller van de ziektedagen door. Voor je het weet ben je ongemerkt twee jaar ziek en heb je een probleem.”

Advies
CNV Vakmensen adviseert daarom werknemers die na een (langdurige) ziekte weer aan de slag gaan om er goed op te letten dat zij ook weer volledig beter worden gemeld. Als ze er via de werkgever niet achter kunnen komen, kunnen zij hierover contact opnemen met het UWV. Craenen: “Met één telefoontje weet je waar je aan toe bent.”