Kinderpardon gaat door 50.000-grens

Na anderhalve dag hebben 50.000 mensen de petitie getekend op www.kinderpardon.nu. Schoolklassen, maatschappelijke organisaties en burgers tekenen massaal de petitie om jonge asielzoekers die al lang in Nederland zijn niet langer in onzekerheid te laten. Ze roepen met dit initiatief minister Gerd Leers van Asiel en Immigratie op in Nederland gewortelde kinderen hier te laten blijven en ze niet terug te sturen naar een land waar ze niks meer te zoeken hebben.

Naast een groeiende lijst kinderen, burgers en BN’ers uiten ook steeds meer maatschappelijke organisaties hun steun: War Child, Defence for Children, Vluchtelingenwerk, Kinderpostzegels, UNICEF Nederland, Jantje Beton, NJR en Terre des Hommes. In de weken rond Kerst roepen de initiatiefnemers Nederland op de actie te steunen door de petitie te tekenen op de site www.kinderpardon.nu. De hartenkreet wordt daarna aan minister Leers aangeboden.

Na de intensieve debatten over een aantal individuele gevallen werd het stil. Toch zitten er nog steeds jonge kinderen in onzekerheid. De BN’ers willen dat zij zekerheid krijgen en hier mogen blijven. Minister Leers noemde een pardon ‘onwenselijk’. Ook gaf hij aan door te gaan met de juridische afwikkeling van zaken waartoe deze kinderen behoren. Daardoor kunnen zij nog gewoon worden uitgezet tot aan de behandeling van de initiatiefwet van de PvdA en de ChristenUnie die een verblijfsvergunning voor ze regelt. Reden temeer om massaal de petitie te tekenen.

Het kinderpardon moet gelden voor de groep kinderen die in Nederland gekomen is en hier al zo lang zitten dat ze inmiddels geïntegreerd zijn. Deze groep bestaat uit ongeveer 1000-2000 kinderen die in Nederland geworteld zijn. Daardoor hoeft de politiek niet telkens individuele gevallen op de spits te drijven. Met een pardon komt er een eind aan de onzekerheid van een grote groep kinderen die niet weten waar ze aan toe zijn. De petitie kan nog steeds getekend worden op www.kinderpardon.nu.