Kinderen worden pijn en angst de baas met hypnotherapie

Pijn en angst de baas worden. Dat is de bedoeling van een cursus hypnotherapie die medewerkers van de kinderafdeling van Máxima Medisch Centrum volgen. Door het toepassen van hypnotherapie kunnen angst, stress en pijn worden weggenomen bij kinderen. ‘Pijn staat het genezingsproces alleen maar in de weg’.

“Nee, hypnotherapie heeft niet met abracadabra of trucage te maken”, zegt unithoofd Brigit Oele van de Kinderafdeling stellig. “Hypnotherapie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om op een andere manier met pijn om te gaan. Of nog beter gezegd: pijn op een andere manier zien.”

Voor veel mensen klinkt dit een tikkeltje abstract. Oele: “Ja, dat kan ik me voorstellen, maar dat is het niet. Vergelijk het maar eens met buikpijn. Veel mensen hebben last van buikpijn. Je kunt er op verschillende manieren mee omgaan. Een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld. Maar je kunt ook een warme kruik tegen de buik aanhouden. Het effect is vaak hetzelfde: de buikpijn verdwijnt.”

Het unithoofd ziet dat deze andere aanpak op de kinderafdeling goed werkt. Zo krijgen kinderen die een prikje krijgen een magische handschoen aangetrokken. De verpleegkundige geeft deze denkbeeldige handschoen aan het kind en vertelt ondertussen dat deze handschoen ervoor zorgt dat het kind geen pijn heeft bij een prik. “Het is geweldig om te zien dat dit werkt. Je leidt de aandacht af van de prik. Je maakt gebruik van de kracht van de suggestie. De meeste kinderen zeggen na de prik: ‘hé, is het alweer gebeurd?’ waarna ze weer verdergaan met spelen. Kinderen hebben een rijke fantasie. De kneep van het vak zit ‘m erin om die fantasie aan te spreken.”

Om dit te leren krijgen medewerkers van de afdeling les in hypnotherapie. Naast (pijn)verpleegkundigen, leren ook de pedagogisch medewerker de vaardigheden aan. “Kinderen hoeven geen pijn te lijden. Pijn staat het genezingsproces in de weg. Vandaar dat wij naast de gebruikelijke manieren van pijn bestrijden ook aan de slag gaan met hypnotherapie.”