Kinderen verwerven met ouder worden meer inspraak op vakantiebestemming

Even weg zijn van de drukte en meer tijd als gezin met elkaar doorbrengen zijn beide belangrijke redenen om op vakantie te gaan. Dat moeders zelf tot rust kunnen komen, is veel minder belangrijk. De meerderheid van de moeders met gezinnen gaat volgend jaar op zomervakantie.

Ruim twee op de tien moeders is er vroeg bij en heeft de zomervakantie voor volgend jaar zelfs al geboekt. België, Frankrijk en Duitsland zijn onder vrouwen met kinderen de meest populaire bestemming. Online is de verreweg meest gebruikte manier om de vakantie uit te kiezen.

Naarmate de kinderen ouder worden, krijgen zij steeds meer inspraak in de bestemming. Slechts 37% van de ouders van tieners van 12 tot 18 jaar waagt het nog de vakantie te kiezen buiten tieners om. Dit blijkt uit onderzoek van D-reizen naar het gedrag van Nederlandse gezinnen bij het vastleggen van de vakantie.

Kindvriendelijke omgeving is een must
Moeders van kleine kinderen vinden het het belangrijkst dat de vakantiebestemming een kindvriendelijke omgeving is. Dat er meer jonge kinderen zijn of dat er kinderopvang aanwezig is vinden ze beduidend minder belangrijk. Wel vindt de meerderheid van de moeders met kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar het belangrijk of gewenst dat er een animatieteam aanwezig is op de vakantiebestemming.

Blije kinderen staat voorop
De meeste ouders geven hun kinderen voldoende vrijheid op vakantie om ze tevreden te houden. Zo laten drie op de tien moeders hun tieners de activiteiten uitkiezen. Weinig doen en de tieners alleen op pad laten gaan, zijn de beste manieren waarop moeders zelf tot rust kunnen komen op vakantie. Een op de tien ouders gaat wel eens zonder hun tieners op pad. Een kwart vindt het geen must om zelf tot rust te komen, het gaat hen vooral om de blijheid van de tieners.

Activiteiten
Tijd doorbrengen in en rond het zwembad is nog steeds de favoriete manier om op vakantie tijd met het gezin door te brengen. Verder zijn populair: naar het strand gaan, musea bezoeken en sporten. Slechts weinig ouders ondernemen (vrijwel) niets met de kinderen op vakantie.

Koffers op het dak en rijden maar
De auto is voor moeders met kinderen veruit het meest gekozen vervoermiddel om naar het vakantieadres af te reizen. Vliegen komt op de tweede plaats. De kinderen van 4 tot 12 jaar houden zich onderweg vooral bezig met het spelen van computerspelletjes (41%). Maarliefst één op de vijf kijkt DVD’s onderweg.

Ik ga op vakantie en neem mee…
Vooral luiers en kinderwagens nemen de meeste moeders van kleine kinderen mee wanneer ze op vakantie gaan. Als men op vakantie gaat, is dat alleen met het gezin. Slechts een enkeling neemt een oppas (zoals opa en oma of vrienden) mee voor de kinderen op vakantie. Mobiele telefoons en spelcomputers zijn de meest favoriete apparaten die tieners meenemen op vakantie. Een kwart neemt zelfs een laptop mee op vakantie. Slechts 5% laat al zijn apparatuur thuis.

De helft van de moeders stelt op vakantie wel grenzen aan het mobiele telefoongebruik van hun tieners. Drie op de tien tieners mogen alleen op gezette tijden bellen. Eén op de zes moeders verbiedt hun tieners hun mobiel mee te nemen op vakantie. Moeders uit de drie grote steden doen dit relatief vaak.

Vakantieliefde
Het zal je maar gebeuren: je tiener krijgt een vakantieliefde. 9% van de moeders heeft er geen enkel probleem mee en laat hun tiener er geheel vrij in. Driekwart van de ouders laat de geliefden vrij met elkaar omgaan, mits hun zoon of dochter op een afgesproken tijd thuis komt. 14% is strenger en laat de geliefden niet met elkaar omgaan buiten hun toezicht om. Slechts 2% verbiedt hun tiener een vakantieliefde.

Dwarsliggende tieners
Het beeld van de dwarsliggende tiener op vakantie lijkt mee te vallen: iets meer dan de helft van de moeders geeft aan (vrijwel) nooit ruzie te hebben met hun tieners tijdens de vakantie. Bij degenen die wel af en toe ruzie hebben met hun tieners, gaan de ruzies dikwijls over de keuze van de activiteiten. Ook het zelfstandig op pad gaan, tijdstip van thuiskomen en het al dan niet uitslapen zijn onderwerpen van ruzie op vakantie.

Andere grote en kleinere wetenswaardigheden en feiten uit het onderzoek:
– Van de moeders met kleine kinderen (0 tot 4 jaar) is 13% nog niet met de kinderen op vakantie geweest.
– 22% moeders van baby’s en kleine kinderen stelt de Benelux als grens. 23% gaat overal heen met de kinderen.
– Wanneer de kinderen 4 tot 12 jaar zijn, neemt nog maar 61% van de ouders een beslissing zonder met de kinderen te overleggen.
– Vakantiehuisjes en campings zijn de populairste accommodaties voor gezinnen met kinderen om de vakantie door te brengen.
– Verre bestemmingen zijn relatief populair bij moeders uit de drie grote steden.
– Spanje en Turkije zijn niet de populairste bestemmingen voor moeders met kinderen, maar zijn volgens moeders wel de meest kindvriendelijke bestemmingen.
– Moeders van baby’s en kleine kinderen willen het liefst binnen Europa reizen met hun kinderen.
– 22% geeft aan niets extra’s te doen om de tieners blij te houden op vakantie.

Plaats een reactie