Sommige kinderen vonden het bloedprikken en de instrumenten op de poliklinische operatiekamer in de Polikliniek Ommen best een beetje eng, maar de meesten vonden het interessant om een kijkje achter de schermen te nemen op de Polikliniek Ommen. In het kader van de jaarlijkse Roefeldag in Ommen kregen zij die gelegenheid. De Saxenburgh Groep, waartoe de Polikliniek Ommen behoort, had haar deuren opengesteld voor de oudste kinderen van de basisscholen in de gemeente Ommen.
De kinderen mochten bij de bloedafname zelf in een arm prikken om bloed af te nemen. Gelukkig was het een nep arm en stroomde er bessensap door de aderen. Ze verbaasden zich erover, dat elke ziekte uit het bloed is af te lezen.
Bij de kinderarts, die kinderen van 0 – 18 jaar behandelt, mochten de jongens en meisjes de bloeddruk opmeten en zelf hun hartslag beluisteren. Ze ontdekten, dat het niet raar is om met de dokter over poep te praten. Op de röntgenafdeling werd via een röntgenfoto duidelijk welke spullen er in de dichte schoenendoos zaten. De kinderen kregen letterlijk een kijkje achter de schermen van het menselijk lichaam en zagen MRI- en röntgenbeelden van onder andere hersenen, een gebroken been, longen, een hand en een heup met pennen erin.
Op de poliklinische operatieafdeling lieten de chirurgisch verpleegkundigen zien hoe er gegipst wordt en hoe een vingerspalkje eruit ziet. Het uitgespreide OK-setje met mesje, scharen, wondspreider, naald en draad om wondjes te hechten en gaasje met jodium deed erg tot de verbeelding spreken.
De kinderen hebben een indruk gekregen van wat er zoal in een ziekenhuis gebeurt. Het zal hen voldoende stof tot praten hebben opgeleverd. De vraag van één van de kinderen waarom in een ziekenhuis vaak alles wit is, heeft de medewerkers op hun beurt stof tot nadenken gegeven.