Kinderen met epilepsie sneller opereren

Het genezen van epilepsie is beter dan het voorkómen van aanvallen met medicijnen. Epilepsiechirurgie zou bij kinderen daarom sneller overwogen moeten worden. Dat stelde hoogleraar kinderneurologie prof. dr. Kees Braun van het UMC Utrecht op maandag 3 juni 2013 in zijn oratie.

In zijn oratie ‘Genezen is beter dan voorkomen’ legt hoogleraar kinderneurologie prof. dr. Kees Braun van de divisie Hersenen van het UMC Utrecht uit waarom epilepsiechirurgie meer aandacht verdient: “Bij kinderen met een plaatselijke epilepsiebron en slecht te controleren aanvallen leidt een operatie tot een hoge kans op genezing, terwijl steeds nieuwe pogingen om met medicatie de aanvallen onder controle te krijgen vaak tevergeefs zijn. Bovendien is gebleken dat een lange duur van de epilepsie de vooruitzichten van kinderen na de operatie verslechtert. Het is zaak om vroeg kinderen op te sporen die baat hebben bij een operatie.”

Nu al worden steeds meer kinderen met epilepsie geopereerd als medicijnen niet werken. Een epileptische bron kan via een operatie verwijderd worden als de bron plaatselijk is en niet bij belangrijke hersengebieden ligt. De kans op het bereiken van aanvalsvrijheid na chirurgie ligt tussen de 50% en 80%. Veel van deze kinderen kunnen daarna stoppen met medicijnen. Ze zijn dan genezen van epilepsie.

Gezondheidswinst
Dat is een enorme gezondheidswinst omdat langdurige epilepsie een negatieve invloed heeft op het cognitieve functioneren. Dat komt niet alleen door de nadelige effecten die epileptische aanvallen kunnen hebben op de structuur en functie van de hersenen, maar ook door de bijwerkingen van medicijnen. Verder is chirurgie op de lange termijn ook goedkoper dan medicamenteuze behandeling.

Braun gaat nog een stap verder: chirurgie zou bij sommige kinderen ook een eerste behandelmogelijkheid kunnen zijn van epilepsie. Zelfs bij epilepsie die wél met medicijnen onder controle is. “Is een veilige ingreep die kan leiden tot aanvals- en medicatievrijheid, dus genezing, niet te verkiezen boven jarenlang of zelfs levenslang medicatiegebruik? De komende jaren zullen steeds meer kinderen geopereerd worden die met één of twee medicijnen aanvalsvrij zijn.” Maar epilepsiechirurgie als één van de eerste behandelopties, is dat realistisch? “Daarvoor is het nodig om al vroeg te kunnen voorspellen welke kinderen met medicijnen niet aanvalsvrij zullen worden.”

Driekwart aanvalsvrij
Alle Nederlandse kinderen die voor epilepsiechirurgie in aanmerking komen worden geopereerd in het UMC Utrecht, zo’n vijftig per jaar. In totaal zijn in het UMC Utrecht al 340 kinderen geopereerd. Twee jaar na de ingreep is ongeveer 75% van de kinderen aanvalsvrij.

Epilepsie is de meest voorkomende chronische aandoening van het zenuwstelsel bij kinderen. In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 2.000 kinderen de diagnose epilepsie en lijden ongeveer 20.000 kinderen aan epilepsie. Anti-epileptische medicijnen voorkomen aanvallen, maar genezen niet de epilepsie. Een kwart van de kinderen blijft aanvallen houden ondanks het gebruik van medicijnen. Het wetenschappelijk onderzoek naar epilepsie in het UMC Utrecht is gericht op de oorzaken, de gevolgen en de behandeling van epilepsie die slecht behandelbaar is met medicijnen.

Op maandag 3 juni 2013 is de collecteweek van het Epilepsiefonds gestart.

Meer informatie
www.epilepsie.nl
– Prof. dr. Kees Braun in een videobijdrage over epilepsiechirurgie bij kinderen op de website van Medisch Contact (februari 2013)

Plaats een reactie