Er is veel te weinig begrip voor kinderen met diabetes en hun omgeving. Kinderen met diabetes krijgen nog te vaak te horen dat het hun eigen schuld is dat ze deze ziekte hebben. Volkomen onterecht; stelt het Diabetes Fonds aan het begin van een campagne die dinsdag 15 mei 2012 begint.
Diabetes is naast astma de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Naar schatting zijn er 6.000 kinderen van 0 tot 18 jaar met diabetes in Nederland. Maar liefst 98% van deze kinderen lijdt aan diabetes type 1. Vaak wordt deze vorm van diabetes nog verward met diabetes type 2.
Geen eigen schuld, dikke bult
Hanneke Dessing, waarnemend directeur Diabetes Fonds: “Veel onbegrip komt voort uit onwetendheid over het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2. Kinderen en tieners krijgen vaak dingen te horen als ‘je hebt vast te veel gesnoept’, ‘hoe kan jij diabetes hebben, je bent toch helemaal niet dik?’ of ‘eigen schuld, dikke bult.’ Ook hun ouders worden er op aangesproken; dat ze niet goed genoeg voor hun kind hebben gezorgd.”
Ziekte zwaar onderschat
Ook onderschatten veel mensen de ziekte. Ze denken dat het niet zo erg is en dat je er met een pilletje slikken van af bent. Dessing: “Veel mensen weten niet dat deze kinderen dagelijks insuline spuiten, vaak het eten moeten afwegen, koolhydraten berekenen, regelmatig in de nacht extra moeten prikken; kortom samen met hun ouders hard moeten werken om diabetes onder controle te houden. En dat is heel belangrijk, want diabetes kan op latere leeftijd tot ernstige complicaties leiden als hartfalen, nierschade en blindheid. Door al op jonge leeftijd goed met diabetes om te gaan, kun je dergelijke complicaties zo veel mogelijk beperken. We hopen als Diabetes Fonds ook dat meer begrip leidt tot meer bereidheid om geld te geven aan onderzoek om diabetes de wereld uit te helpen.”
Diabetes type 1
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het eigen afweersysteem de oorzaak is. Normaal ruimt de afweer alleen ziektes op in het lichaam. Bij diabetes type 1 vergist het afweersysteem zich. Het vernielt per ongeluk de cellen die insuline aanmaken. Kinderen en volwassenen met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag zichzelf insuline inspuiten of een insulinepomp dragen. Diabetes type 2 is een totaal andere ziekte: het lichaam heeft nog wel insuline, maar te weinig. Overgewicht en weinig beweging, maar ook erfelijke aanleg vergroten de kans.
Campagne
Het Diabetes Fonds wil met de campagne de komende weken zoveel mogelijk aandacht generen voor kinderen en tieners met diabetes en hun omgeving. Naast extra informatie op de website en een nieuwe brochure over diabetes in het gezin, zijn er de komende weken verschillende acties. De aftrap is vandaag op basisschool Mariaschool in Paterswolde, waar een 11 jarige leerlinge met diabetes de Suikerklontjesrace organiseert om meer bewustwording voor haar ziekte te krijgen. Daarnaast gaan kinderen op 6 juni in gesprek met professor Bart Roep van het LUMC over zijn onderzoek naar de genezing van diabetes type 1. En onderzoeker Maartje de Wit beantwoordt van 18-20 juni via Twitter en Facebook vragen van tieners met diabetes en hun familie.