Ambulance Oost en RAV IJsselland hebben samen met Bureau Meteau, specialist in kinderzorgcommunicatie, een boek ontwikkeld waarin specifiek uitleg wordt gegeven over ambulancezorg. Het boek is bedoeld voor alle kinderen in de leeftijd van ca. 4-12 jaar.
Inhoud van het boek
Aan de hand van een realistisch verhaal met Rik, Isa, hondje Bogus en ambulanceverpleegkundige oom David leren kinderen meer over de ambulance.
Veel vragen
Hoe werkt het precies met zo’n ambulance? Wanneer gaan de sirene en het zwaailicht aan? Waarom is hij geel? Hoe weet de chauffeur waar hij naartoe moet? Welke spullen zitten er in een ambulance? En hoe ging het vroeger eigenlijk, toen er nog geen ambulances waren? In het boekje over de ambulance leren kinderen, met diverse spelelementen, er alles over.
Waarom
Een ambulancevervoer is een ingrijpende gebeurtenis. Er gebeurt vaak veel in korte tijd. Het boek kan wellicht emoties bespreekbaar maken en angst en onzekerheid wegnemen.
U belt 112. Wat gebeurt er dan?
Voorlichtingswaarde
Door het boek ook beschikbaar te stellen voor gebruik bij een spreekbeurt heeft het ook een zekere voorlichtingswaarde. Het sluit daarmee goed aan op de landelijke huidige campagne van ambulancezorg Nederland: De mensen van de ambulance.
Waar te verkrijgen
In principe is het boek bedoeld voor kinderen die met de ambulance worden vervoerd. Vandaar dat de eerste pagina is opgemaakt met het dapperheidsdiploma. Die kinderen krijgen naast het boek ook een medaille.
Spreekbeurt
Voor kinderen die het boek willen gebruiken bij hun spreekbeurt is het boek digitaal beschikbaar op de sites van ambulanceoost.nl.