Kijkoperatie via mond, vagina of anus

Het is mogelijk om buikoperaties uit te voeren zonder zichtbaar litteken. Peter van den Boezem concludeert in zijn proefschrift dat er twee nieuwe technieken zijn die veilig uitgevoerd kunnen worden.

operatiekamer

Deze technieken zijn even effectief als normale kijkoperaties in de buik.

Sinds de introductie van de kijkoperatie (laparoscopie) is het voor veel ingrepen niet langer nodig om grote incisies in de buikwand te maken. De afgelopen jaren zijn kijkoperaties verder geoptimaliseerd, met als doel om het aantal incisies – en dus schade aan de buikwand – nog verder te verkleinen of zelfs helemaal achterwege te laten. Potentiële voordelen zijn een beter cosmetisch resultaat, minder wondgerelateerde complicaties en minder postoperatieve pijn. Een sneller herstel van de patiënt dus.

Via navel, mond, vagina of anus
Peter van den Boezem beschrijft in zijn proefschrift de introductie van twee technieken in Nederland die het mogelijk maken om te opereren zonder zichtbaar litteken. Tijdens een Single Port ingreep wordt er nog slechts één kleine incisie in de navel gemaakt, terwijl er bij een NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery) procedure gebruik wordt gemaakt van een bestaande lichaamsopening zoals mond, vagina of anus.

Hij concludeert dat beide technieken veilig uitvoerbaar zijn. Ze zijn even effectief als normale kijkoperaties in de buik, zonder een toename van complicaties. Beide technieken werden toegepast in de behandeling van goedaardige afwijkingen (bijvoorbeeld bij het verwijderen van de galblaas), als voor kwaadaardige afwijkingen (bijvoorbeeld bij het verwijderen van tumoren van de dikke darm). Met name bij de NOTES-techniek, waarbij er dus geen zichtbare incisie meer wordt gemaakt, is er sprake van een uitstekend cosmetisch resultaat.

Peter van den Boezem promoveert op dinsdag 5 februari 2013 bij VUmc.

Plaats een reactie