Kijkoperatie verdient voorkeur bij maagingreep

Een gedeeltelijke maagmanchet via kijkoperatie is de beste operatie tegen terugstromend maagzuur. Dat concludeert arts-onderzoeker Joris Broeders van de afdeling Heelkunde van het UMC Utrecht. Hij promoveert op 26 mei.

Bij patiënten met refluxziekte is de afsluiting tussen maag en slokdarm verzwakt, waardoor overmatige hoeveelheden maagzuur in de slokdarm terecht komen. Als maagzuurremmers niet voldoende helpen, kan een operatie uitkomst bieden. Een zogenaamde ‘maagmanchet’ verstevigt de overgang tussen maag en slokdarm. De maag wordt een stukje ‘omgeslagen’ en om de slokdarm geschoven. Dat vermindert de zure oprispingen sterk. Overgewicht is een risicofactor voor refluxziekte.

Arts-onderzoeker Joris Broeders van de afdeling Heelkunde van het UMC Utrecht onderzocht de langetermijnresultaten van een maagmanchet via kijkoperatie (‘laparoscopisch’ of minimaal invasief). Zijn onderzoeksgroep bracht bij twee gelijke groepen refluxpatiënten een maagmanchet aan. De ene groep van 69 patiënten kreeg een operatie via een grote snede in de buik, de andere 79 patiënten ondergingen een minimaal invasieve ingreep met slechts vijf kleine sneetjes.

Broeders volgde de patiënten tien jaar na de operatie. Beide operaties verminderen het terugstromen van maagzuur even sterk. Maar bij de minimaal invasief geopereerde patiënten treden op lange termijn minder complicaties op. Bij slechts twee patiënten (2,5 procent) is een nieuwe operatie nodig omdat een littekenbreuk optreedt. Bij de gewoon geopereerde patiënten is dat negen maal nodig (13 procent).

Vervolgens onderzocht Broeders welk type manchet de beste resultaten geeft via de minimaal invasieve benadering. Broeders ontdekt dat een gedeeltelijke maagmanchet net zo effectief is als een volledige manchet. Bij deze variant wordt de maag slechts half of driekwart rond de slokdarm geplaatst. Bij patiënten met een gedeeltelijke manchet neemt het terugstromende maagzuur net zoveel af als bij een volledige manchet. Maar de patiënten hebben minder last van bijwerkingen zoals slikklachten (8,6 versus 13,5 procent) en een opgeblazen gevoel (22,5 versus 35,9 procent).

Plaats een reactie