Een kijkoperatie heeft een gunstig effect op het seksleven bij mannen met een liesbreuk. Dat concluderen arts-onderzoeker Nelleke Schouten en chirurg Ine Burgmans van het Diakonessenhuis in het tijdschrift Surgical endoscopy.
Per jaar worden er in Nederland meer dan 30.000 patiënten geopereerd aan een liesbreuk. 95% hiervan zijn mannen. Voor patiënten met een liesbreuk is een verbetering in de kwaliteit van leven de belangrijkste reden om een liesbreukoperatie te ondergaan. Het Liesbreukcentrum Nederland van het Diakonessenhuis deed onderzoek naar het effect van het hebben van een liesbreuk en de liesbreukoperatie op het seksleven. Een liesbreuk gaat vaak samen met pijn in de lies en/of het scrotum (balzak).
Uit het onderzoek blijkt dat een derde van deze mannen ook pijn ervaren in de lies of scrotum tijdens de seks. Met als gevolg een negatief effect op het seksleven. Na een kijkoperatie van de liesbreuk is het grootste deel van de patiënten van hun klachten af.
Gunstig effect liesbreukoperatie op pijn tijdens seks
In het onderzoek werden 500 mannen gevraagd naar pijnklachten tijdens de seksuele activiteit voor en na een kijkoperatie. Ongeveer een derde van hen gaf aan voor de liesbreukoperatie pijn in de lies of het scrotum te ervaren tijdens de seks. Bij de helft had dit ook een negatief effect op het seksleven. Alle patiënten werden behandeld met een kijkoperatie. Na de operatie verdween de pijn bij meer dan 80% van de patiënten. Slechts een klein deel (1%) van de mannen dat voor de operatie geen pijn had, kreeg na de operatie juist wel pijn. Bij 1% had dit een negatief effect op het seksleven. Ernstig waren deze klachten niet en meestal werden deze beschreven als een beurs gevoel in het scrotum.
“Het hebben van een liesbreuk gaat vaak gepaard met pijnklachten. Mijn ervaring is dat mannen het vaak vervelend vinden om te vertellen dat deze klachten ook hun seksleven beïnvloeden. Het onderzoek laat zien dat de pijnklachten vaker voorkomen en dat de kijkoperatie een goede oplossing is.”, aldus Ine Burgmans, chirurg Diakonessenhuis.
Over Liesbreuk en kijkoperatie
Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek. De uitstulping ontstaat doordat er een zwakke plek of een opening in de buikwand zit. De aandoening doet zich vooral bij mannen voor. Een liesbreuk kan een pijnlijk, soms branderig gevoel in de lies geven. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf. De breuk kan wel groter worden en (meer) klachten gaan veroorzaken.
Een operatie is dan nodig om de liesbreuk te verhelpen. Er zijn twee manieren om een liesbreuk te opereren: de klassieke methode en de kijkoperatie (medische term: endoscopische liesbreukcorrectie). Beide technieken maken gebruik van een matje om de zwakke plek in de buikwand af te dekken. Een kijkoperatie heeft als voordeel dat het herstel na operatie korter is dan bij een klassieke (open) liesbreukoperatie. Daarnaast komt chronische pijn na de operatie minder vaak voor.
In het Liesbreukcentrum Nederland worden patiënten met een liesbreuk bij voorkeur behandeld met een kijkoperatie. Jaarlijks worden hier meer dan 1000 patiënten geopereerd door een ervaren team van vier chirurgen. Expertise is een voorwaarde om een liesbreuk middels een kijkoperatie te mogen herstellen, zoals beschreven in de Europese en Nederlandse richtlijnen voor liesbreukchirurgie.
Meer informatie: www.liesbreukcentrumnederland.nl.
Bij mij is aan beide kanten een liesbreuk geconstateerd dmv een echo, links 1.2 cm rechts 1 cm. Dit geeft mij klachten waardoor ik zou willen laten opereren.
Maar ik ben nogal bang voor eventuele klachten nadien vanwege de matjes!!!
Afstoot neigingen van het lichaam of beknelling van zenuwen etc! Kan deze herstel operatie niet gedaan worden met eigen weefsel, hechten in ieder geval zonder inbreng van kunstof?
Dit wordt wel gedaan in de kliniek Biohernia in Duitsland,
Met vriendelijke groet, Richard Koch