Kijkbuischirurgie nu ook voor longpatiënten regio Eindhoven

0
534

Longpatiënten kunnen voortaan in de eigen regio terecht voor kijkbuischirurgie. Dit is een moderne manier van opereren, waardoor mensen veel sneller naar huis kunnen en minder pijn hebben dan bij de klassieke ‘open’ operatie.

Deze nieuwe methode van longoperaties wordt, behalve in Máxima Medisch Centrum (Eindhoven/Veldhoven), nog slechts door een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd.

Patiënten met bijvoorbeeld een longtumor die op de klassieke manier geopereerd worden, ondergaan doorgaans een zeer zware ingreep. Er moeten grote sneden worden gemaakt waarbij spieren worden doorgesneden en ribbenspreiders nodig zijn om voldoende zicht te krijgen op de borstholte. Dit leidt na de operatie (en ook op de lange termijn) vaak tot pijnklachten. Na zo’n klassieke operatie verblijven patiënten bovendien meestal 7 tot 9 dagen in het ziekenhuis.

“Met de nieuwe innovatieve operatiemethode gaat het heel anders”, stelt dr. Rudi Roumen, longchirurg van Máxima Medisch Centrum. “We opereren door een paar kleine gaatjes. Door deze gaatjes brengen we de apparatuur in het lichaam. Maar ook een camera waarmee we in de borstholte kunnen kijken.”

Hier komt ook de naam van de ingreep vandaan: VATS chirurgie oftewel Video Assisted Thorascoscopic Surgery. Roumen: “De lijst met voordelen van de nieuwe techniek is lang: minder (bot)pijn, sneller bewegen, een veel kleiner en mooier litteken en slechts een dag of drie na de operatie in het ziekenhuis. Longpatiënten uit de regio Eindhoven hoeven nu niet helemaal naar bijvoorbeeld Heerlen of Maastricht voor deze verfijnde moderne manier van opereren.”

Máxima Medisch Centrum heeft al jaren een koploperspositie op het gebied van kijkbuischirurgie in Nederland: al jaren geleden werd de eerste laparoscopische (via een kijkbuis) galblaasverwijdering van Nederland in MMC Eindhoven gedaan. Tegenwoordig gebeuren ook veel darmoperaties en behandelingen van zwaar overgewicht op deze moderne manier. Ook andere specialismen zoals gynaecologie, urologie en plastische chirurgie maken veelvuldig gebruik van de nieuwe technologie.