Kiezers vinden zorg belangrijkste verkiezingsthema

0
859

Kiezers vinden het onderwerp zorg het belangrijkste verkiezingsthema. Ze maken zich zorgen over de betaalbaarheid, de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg. Dat blijkt uit een enquête van ProDemos en EenVandaag onder de leden van het EenVandaag Opiniepanel.

ProDemos heeft samen met EenVandaag de leden van het EenVandaag Opiniepanel gevraagd welk onderwerp voor hen het zwaarst weegt bij het bepalen van hun stem. Meer dan een kwart van de 28.000 ondervraagden gaf aan dat de zorg voor hen het belangrijkste onderwerp is. Het gaat dan bijvoorbeeld om de eigen bijdrage in de zorg en de versobering van het basispakket. Na de zorg volgen het begrotingstekort, de hypotheekrenteaftrek, Europa en ontwikkelingshulp.

De uitslag van de enquête onder het EenVandaag Opiniepanel is door ProDemos gebruikt bij het bepalen van de stellingen in de nieuwe StemWijzer. De onderwerpen die genoemd werden, zijn geformuleerd in totaal dertig stellingen waar de politieke partijen (sterk) verschillend over denken. De nieuwe StemWijzer komt maandag 13 augustus 2012 online.

ProDemos biedt hulp bij stemkeuze
ProDemos vindt het belangrijk dat mensen weloverwogen tot een keuze voor een politieke partij komen. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september 2012 ontwikkelt ProDemos hiertoe een aantal hulpmiddelen. De eerste tool die beschikbaar is gekomen is de Stemmentracker, te vinden op www.stemmentracker.nl.

Hiermee kan iedereen zijn eigen standpunten vergelijken met de stemmingen in de Tweede Kamer. Vanaf 13 augustus is de bekende StemWijzer weer beschikbaar. Ook is dan de website www.programmavergelijker.nl vernieuwd. Op deze website kunnen de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen op onderwerp met elkaar vergelijken worden.