Kiezer Noord-Holland besluit over komst megastallen

Kiezers in Noord-Holland bepalen tijdens de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten of er megastallen in de Wieringermeer komen. Vanwege politieke verdeeldheid besloten de Staten vandaag om het onderwerp over de verkiezingen heen te tillen.

Milieudefensie en de Dierenbescherming Noord-Holland Noord roepen de Statenleden op om ‘de daad bij het woord te voegen’ en ‘zo snel mogelijk een algeheel verbod op megastallen in de gehele provincie in te stellen’. Eerder besloten de Staten om het in maart 2009 ingediende burgerinitiatief ‘Stop veefabrieken Noord-Holland over te nemen en de vestiging van megastallen te verbieden.

Vandaag bespraken Provinciale Staten of er in het zogeheten concentratiegebied de Wieringermeer alsnog megastallen worden toegestaan. In dat geval krijgen plannen voor de grootste vleeskuikenfabriek van Europa met een jaarlijkse productie van 14 miljoen kippen doorgang. Overige bestaande intensieve veehouderij elders in de provincie kunnen zich dan ook verplaatsen naar de Wieringermeer om flink uit te breiden.

‘We hebben voldoende vertrouwen in de kiezer om deze vreselijke veefabrieken niet in onze provincie toe te staan. We voelen ons gesterkt door de 25.000 inwoners die het burgerinitiatief hebben ondertekend, aldus woordvoerders Hooijer en Asselbergs. Beide organisaties voerden vandaag, voorafgaand aan de Statenvergadering, actie voor het Provinciehuis in Haarlem. Er werd een megastal nagebouwd en Statenleden werden uitgenodigd om hun politieke standpunt toe te lichten.

Veefabrieken stuiten in het hele land op een breed maatschappelijk protest vanwege het grote dierenleed en de grootschalige milieuvervuiling die het veroorzaakt. Ook het gevaar op uitbraken van voor mens besmettelijke dierziekten liggen op de loer.

Kieswijzer Provinciale Statenverkiezingen
De intensieve veehouderij blijft een belangrijk thema bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart. Milieudefensie heeft een Kieswijzer ontwikkeld waarmee kiezers kunnen zien hoe de lokale partijen in Nederland tegenover megastallen staan. De kieswijzer is te vinden op: www.milieudefensie.nl/stemadvies

Plaats een reactie