‘Kies voor een bontvrije Fashion Week’

Meer dan honderd ontwerpers, stylisten, modebladen, fotografen en bekende Nederlanders roepen de directie van Amsterdam Fashion Week middels een open brief op om voor een bontvrije Fashion Week te kiezen. Zij vinden dat het faciliteren van bontvrije shows een logische keuze is voor innovatie, duurzaamheid en diervriendelijkheid.

Onder de ondertekenaars van de brief bevinden zich o.a. Esther Coppoolse (chef mode ELLE), Simone Dernee (chef mode Marie Claire), Hilmar Mulder (hoofdredactrice Grazia), ontwerpers Conny Groenewegen, Bas Kosters, Hans Ubbink en Jacob Kok. Ook fotografen Petrovsky & Ramone, actrice Anna Drijver en presentatrice Nicolette Kluijver ondersteunen het initiatief.

De open brief is een initiatief van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren, modecollectief Fur Free en ontwerper Michael Barnaart van Bergen. Amsterdam Fashion Week is naast het visitekaartje van de Nederlandse mode ook steeds meer een plek waar duurzame mode wordt gestimuleerd. Zo is al een stap in de goede richting gezet door een samenwerking aan te gaan met het duurzame Amsterdam Eco Cluster en door ondersteuning van duurzame mode-initiatieven. De Green Fashion Competition, dat sinds 2010 vast onderdeel is van de Fashion Week, is hier een goed voorbeeld van.

De initiatiefnemers en ondergetekenden van de open brief zijn echter van mening dat deze ambitie naar duurzaamheid niet samengaat met het tonen van echt bont op de catwalk. Onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft onderzocht in 2011 de milieubelasting van de productie van bont. Het klimaateffect van 1 kilo nertsenbont is vijf keer zo hoog als het klimaateffect van 1 kilo textiel. De studie toont aan dat de nertsenfokkerij een ernstige en bovendien onnodige milieu-impact veroorzaakt op gebieden als klimaatverandering, ozonvervuiling en grondverzuring. Bont is naast milieubelastend ook dieronvriendelijk. Het betreft de pels van voornamelijk wilde dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en op een gruwelijke manier aan hun einde komen. Het is niet voor niets dat – op het fokken en doden van nertsen na – de productie van bont in Nederland reeds is verboden. In juni 2009 stemde een meerderheid van de Tweede Kamer overigens vóór een verbod op de nertsenfokkerij in Nederland.

Oslo Fashion Week was een jaar geleden de eerste Fashion Week ter wereld met een bontvrij beleid. Bont voor Dieren, Fur Free en ontwerper Michael Barnaart van Bergen zouden ook Amsterdam Fashion Week willen zien als een plek waar de mode-industrie en duurzaamheid hand in hand gaan. Middels hun brief die massaal gesteund wordt door de Nederlandse modewereld hopen de initiatiefnemers de directie van Amsterdam Fashion Week te kunnen overtuigen om te kiezen voor een bontvrij beleid.

Stichting Bont voor Dieren zet zich in vóór de dieren en tégen bont. Fur Free is een initiatief van dj’s Jojanneke van der Veer en Femke Dekker. Modeontwerper Michael Barnaart van Bergen is bekend door het kleden van Nederlandse sterren met tijdloze en heldere ontwerpen.

Meer informatie
Open brief aan de Amsterdam Fashion Week
Initiatiefnemers

Plaats een reactie