Kies het leven dat je wilt

Ieder moment is een kans om een bewuste keuze te maken om een gelukkig en bevredigend leven te leiden. Het boek behandelt 101 van dergelijke keuzen, die worden geïllustreerd met verhalen uit het echte leven.

Gebaseerd op het meest recente psychologisch onderzoek laat Tal Ben-Shahar zien hoe het maken van de juiste keuze – niet de ‘levensgrote beslissingen’, maar de talrijke dagelijkse kleine keuzen die we onbewust maken – een rechtstreekse, langdurige invloed heeft op ons geluk.

Het boek omvat drie soorten keuzen:

 • in de eerste plaats de keuzen die we op ieder moment hebben, zoals of we glimlachen of diep ademhalen;
 • in de tweede plaats de keuzen die we hebben na een bepaalde gebeurtenis, zoals de manier waarop we reageren op mislukking en of we ervoor kiezen een collega te complimenteren met een goed uitgevoerde klus;
 • in de derde plaats keuzen die in verband staan met levensgrote beslissingen, zoals het carrièrepad waarvoor we kiezen en of we ervoor kiezen anderen te helpen en een bijdrage te leveren.

Het boek focust voornamelijk op de eerste twee soorten keuzen, hoewel er een paar van de derde categorie doorheen zijn gestrooid.

Opmaak 1

Doelstellingen van dit boek
Dit boek gaat niet over besluitvorming in de betekenis van weten wat goed is, maar in de betekenis van doen wat goed is. Om dit resultaat te bereiken heeft de auteur twee doelstellingen: in de eerste plaats om je te helpen meer aandacht te hebben voor de bestaande keuzen die van minuut tot minuut en van dag tot dag in je leven voorkomen; om te kiezen te doen wat juist is moet je je bewust zijn dat er een keuze dient te worden gemaakt. In de tweede plaats om je aan te moedigen op de best mogelijke manier te handelen in het licht van de aan jou voorliggende keuzen; om het goede te ervaren als je het goede weet.

Over de auteur
Tal Ben-Shahar is lector aan Harvard University en geeft colleges over positieve psychologie en de psychologie van leiderschap. Hij is de auteur van Happier, en adviseert en spreekt over de gehele wereld over geluk, zelfwaardering, veerkracht, doelen stellen, mindfulness en leiderschap.

Boekgegevens
Titel: Kies het leven dat je wilt, 101 manieren om mindful je eigen weg naar geluk te vinden
Auteur: Tal Ben-Shahar
ISBN: 9789055949069
Aantal pagina’s: 286
Prijs: € 16,95
Uitgever: Scriptum

1 gedachte over “Kies het leven dat je wilt”

 1. Een positief, zeer toegankelijk boekje wat geschreven lijkt te zijn voor mensen die zich niet eerder hebben verdiept in mindful denken en doen. Voor mensen die al wat meer bekend zijn met deze manier van leven, denken en (mindful) handelen, wordt er weinig nieuws verteld.

  Recensent: Paulien van Tol

  De auteur Tal Ben- Shahar is een uitdrager van positieve psychologie. Zo zegt hij: “Keuzes kunnen soms niet belangrijk lijken, maar het zijn de stenen die samen de weg vormen die we voor onszelf aanleggen”.

  Ook in dit dit boekje geeft hij voorbeelden van, schijnbaar onbelangrijke, keuzes die we in ons dagelijks leven tegenkomen. Het bestaat uit 101 korte, krachtige hoofdstukjes, aangevuld met een persoonlijk verhaal. Ieder hoofdstuk behandelt een keuze in stappen of handelingen die wij dagelijks maken of doen.

  Boven ieder hoofdstuk staan twee tegenstrijdige uitspraken (lees keuzes), met daaronder een wijze uitspraak van een bekend of minder bekend persoon, bijvoorbeeld;

  ‘Waai met alle winden mee’ of ‘Bewaar je onafhankelijkheid’

  ‘De beloning voor je aanpassen is dat iedereen van je houdt behalve jijzelf.

  Rita Mae Brown

  De hoofdstukken eindigen vaak met een vraag die aanmoedigt tot zelfreflectie en de lezer laat onderzoeken wat de motivatie is voor zijn of haar keuzes. Tal Ben-Shahar probeert de lezer over te halen de uitdaging te zoeken in een positieve benadering t.o.v. die keuzes. Keuzes worden namelijk nogal eens gemaakt vanuit de overtuigingen en aannames die wij hebben. Om ieder hoofdstuk op me in te laten werken, vond ik het prettig om niet achter elkaar door te lezen, maar iedere dag een stukje.

  Volgens de schrijver heeft onderzoek aangetoond dat het maken van de juiste keuzes een belangrijke (positieve) invloed heeft op ons geluk.

  Het lijkt mij niet zo’n gek idee om zo’n boekje op de middelbare school bij de verplichte lesstof te voegen als ‘gereedschap’ waarmee we concreet met onszelf aan de slag kunnen. Tal Ben-Shahar geeft een hele heldere, rustgevende kijk op alle mogelijkheden die we hebben in ons leven. Een leven dat wij zelf voor een heel groot deel kunnen bepalen door juiste keuzes te maken.

  Voor hen die moeite hebben met alle keuzes die wij dagelijks tegenkomen, zou ik zeggen; wat let je om dit eens te lezen?

  Beantwoorden

Plaats een reactie