Kies een studie die bij je past

Minder uitval door een niet-passende studiekeuze, betere ondersteuning bij het kiezen van de juiste studie en studenten trekken die het beste uit zichzelf willen halen.

Matching aan de Universiteit Utrecht

Dat beoogt de Universiteit Utrecht. Bachelorstudenten die per 1 september 2013 in Utrecht komen studeren, moeten daarom een matchingstraject doorlopen.

Op de open dagen op vrijdag 23 en zaterdag 24 november 2012 is hier dan ook veel aandacht voor. ‘Het idee dat de Universiteit Utrecht zich goed interesseert in de toekomstige student is een goed gevoel’, aldus een scholier die in een panel over het matchingstraject sprak.

De Universiteit Utrecht is de eerste universiteit in Nederland waarbij deelname aan matching voor de poort vanaf 2013 een voorwaarde is om te mogen inschrijven. De uitval in het eerste jaar is in Utrecht landelijk al het laagste, maar nog steeds 25 tot 30%. Om dit cijfer nog verder omlaag te brengen, kiest de universiteit nu voor matching. Gevolg is dat studenten zich al per 1 mei 2013 aangemeld moeten hebben als zij een opleiding aan de Universiteit Utrecht willen volgen. Om dit traject zo goed mogelijk te laten verlopen zijn er op de open dagen informatiebijeenkomsten over matching en helpen ‘speedcoaches’ scholieren bij hun studiekeuze op de twee informatiemarkten in de binnenstad en De Uithof.

” Het is fijn meer zekerheid te hebben over de studiekeuze door matching. Het maakt het concept ‘studeren’ voor mij minder eng.” Feedback scholier

Matching
De matching loopt van de eerste kennismaking met de universiteit door tot het Bindend Studieadvies (BSA) aan het einde van het eerste jaar. Via open dagen, meeloopdagen en studiekeuzetests worden aankomend studenten geactiveerd om bewust voor een vervolgopleiding te kiezen. Zodra zij zich hebben aangemeld in Studielink start de matching. Aankomend studenten vullen een matchingsformulier in, nemen in juni deel aan studieactiviteiten, zoals hoorcolleges, werkcolleges of practica voorbereidend werk en maken een opdracht of toets. Ze krijgen daarvoor in veel gevallen een cijfer, zodat ze weten hoe ze het gedaan hebben. Daarna besluiten aankomend studenten zelf of ze de aanmelding doorzetten of dat ze hun studiekeuze herzien.

Scholierenpanel
De universiteit heeft een scholierenpanel ingesteld om de vinger aan de pols te houden over de helderheid van de communicatie over matching. De feedback van de scholieren wordt direct meegenomen in verbetering van de voorlichting. Uit de eerste resultaten blijkt dat scholieren over het algemeen een positief gevoel over matching krijgen bij wat ze er op de website over lezen. Een enkeling schrikt matching wel een beetje af. Feedback over matching van de scholieren was ook dat je al een hoop over de opleiding leert, al voor de opleiding echt begint: ‘Zo weet je beter wat je te wachten staat en kun je jezelf erop voorbereiden.’ Ook gaf een scholier aan het fijn te vinden meer zekerheid over de studiekeuze te hebben door matching: ‘Het maakt het concept ‘studeren’ voor mij minder eng.’

Wil je meer gezondheidsnieuws ontvangen, dan kun je natuurlijk ook fan worden van de Facebook pagina van de Gezondheidskrant.

Plaats een reactie