Kiadis Pharma sluit een licentieovereenkomst met Hospira voor commercialisatie van ATIR in Europa en Azië

Kiadis Pharma, een Nederlands biofarmaceutisch bedrijf, kondigt een licentieovereenkomst aan met Hospira, een wereldwijd opererend farmaceutisch bedrijf, voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie van Kiadis Pharma’s product ATIR™.

ATIR™ is een patiëntspecifiek “cell based product”, in ontwikkeling voor bloedkankerpatiënten die een stamceltransplantatie nodig hebben maar die geen identieke donor kunnen vinden. ATIR™ maakt het gebruik van niet-identiek donormateriaal van een familielid mogelijk, zonder dat het donormateriaal daarbij tegen de patiënt reageert (het zogeheten “Graft versus Host Disease”). Daarbij wordt ATIR™ ontwikkeld om transplantatie gerelateerde sterfte te verminderen.

Deze licentieovereenkomst geeft Hospira de exclusieve marketingrechten voor ATIR™ in Europa, het Midden Oosten, Afrika, Australië, Japan en delen van Azië. Kiadis Pharma behoudt alle rechten voor ATIR™ voor de rest van de wereld. De financiële voorwaarden van de overeenkomst omvatten een betaling bij het sluiten van de overeenkomst, betalingen bij het behalen van registratie mijlpalen en medefinanciering van de momenteel lopende klinische registratiestudie voor ATIR™ in Europa en Noord Amerika. Bij succesvolle commercialisatie van ATIR™ ontvangt Kiadis Pharma additionele mijlpaal betalingen en heeft het bedrijf recht op royalties.
“We zijn verheugd om Hospira als partner te hebben, aangezien dit bedrijf een uitgebreide expertise met zich meebrengt in de ontwikkeling van farmaceutische producten. De bijdrage en betrokkenheid van Hospira in de commercialisatie van het ATIR™ programma zal dit levensreddende product versneld beschikbaar kunnen maken voor patiënten”, zegt Manja Bouman, CEO van Kiadis Pharma.

“Hospira is enthousiast over de levensreddende potentie van dit innovatief hematologisch “cell based” product,” zegt Andrew Robbins, Vice President Corporate Development and Proprietary Pharmaceutical Marketing van Hospira. “Na goedkeuring past ATIR™ goed in onze sterke portfolio in Europa and Azië van oncologieproducten zoals de biosimilars Nivestim™ and Retacrit™.”

Over ATIR™
ATIR™ is een innovatieve behandeling met donor T- lymfocyten die ontdaan zijn van alloreactieve T-cellen. Het wordt toegediend bij een patiënt die een niet-passende hematopoietische stamceltransplantatie krijgt om de aan transplantatie gerelateerde sterfte (TRM) te verminderen. ATIR™ is ontwikkeld om ernstige acute Graft versus Host Disease (GvHD) te voorkomen en gelijktijdig een snel herstel van het immuunsysteem te bereiken ter bestrijding van infecties en overgebleven tumorcellen. Daarmee wordt TRM verminderd en de algehele overleving verbeterd. Omdat ATIR™ het mogelijk maakt om een niet-identieke (haplo-identieke) donor uit de familie te gebruiken, is er voor vrijwel iedereen direct een donor en een behandeling beschikbaar. Daarmee voldoet ATIR™ aan een grote medische behoefte. Patiënten die in aanmerking komen voor een allogene transplantatie maar voor wie geen overeenkomende donor gevonden kan worden, hebben op dit moment geen behandelingsmogelijkheden. ATIR™ wordt voor elke patiënt specifiek gemaakt en is daarmee werkelijk een geïndividualiseerde behandeling.

Op dit moment worden patiënten gerekruteerd in een multinationale registratiestudie met ATIR™ in ziekenhuizen in Europa and Noord Amerika. Rekrutering voor de studie is naar verwachting voltooid in de eerste helft van 2011. ATIR™ heeft de weesgeneesmiddelenstatus ontvangen van zowel de U.S. Food and Drug Administration (FDA) als de European Medicines Agency (EMA).

Plaats een reactie