Keuzehulp voor keizersnede

In Nederland bevallen de meeste vrouwen na een eerdere keizersnede bij een volgende bevalling via de natuurlijke weg. Veel vrouwen weten niet dat ze de keuze hebben om bij zo’n volgende bevalling een geplande keizersnede te laten doen. De voor- en nadelen van beide mogelijkheden werden tot nu toe vaak onvoldoende duidelijk uitgelegd.

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben samen met het Nederlands Verloskundig Consortium van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie ( NVOG ) een keuzehulp ontwikkeld die alle voors en tegens op een rij zet, en die bovendien een inschatting kan maken van de daadwerkelijke kans op een natuurlijke bevalling.

Onderbouwde keuze
Een onderzoek onder meer dan 900 vrouwen heeft laten zien dat het gebruik van deze hulp werkt in die zin dat de zwangere een beter onderbouwde keuze kan maken. Na gebruik van deze keuzehulp kiezen meer vrouwen voor een geplande keizersnede. Daar staat tegenover dat net zoveel vrouwen via de natuurlijke weg bevallen, omdat er een sterke daling te zien was in het aantal spoedkeizersneden. Die spoedkeizersneden zijn niet wenselijk, omdat ze meer complicaties opleveren, zoals schade aan de blaas en aan de darm, of het compleet moeten verwijderen van de baarmoeder.

SIMPLE-studie
Het Maastrichtse onderzoek naar zwangerschap na een eerdere keizersnede is internationaal bekend onder de naam SIMPLE (Sectio IMPLEmentatie Studie). Ellen Schoorel, momenteel huisarts in opleiding in Maastricht, hoopt op 23 juni 2015te promoveren op dit onderzoek. Haar proefschrift is getiteld: Pregnancy after Caesarean; Current care, Clinical prediction and Risk counselling.

De mede door haar ontwikkelde keuzehulp is vervolgens in de praktijk getest door arts-assistente Emy Vankan en dr. Liesbeth Scheepers, gynaecologe van het Maastricht UMC+. De resultaten van deze praktijktest zijn onlangs in Porto wereldkundig gemaakt en worden op 28 en 29 mei 2015 op een congres van de NVOG gepresenteerd. Het is de bedoeling dat de keuzehulp hierna snel voor heel Nederland beschikbaar komt.

Meer informatie
Onderzoek richtlijnen keizersnede, SIMPLEII-studie
www.watverwachtu.nl
www.studies-obsgyn.nl

Plaats een reactie