Keuzehulp TNO helpt zwangere vrouw bij kiezen pijnbehandeling

Zwangere vrouwen kunnen tijdens de bevalling beter geïnformeerd en daardoor passender kiezen voor een pijnbehandeling als ze vooraf de keuzehulp ‘Pijn bij de bevalling van TNO gebruiken.

pregnant womanFotocredits: Teza Harinaivo Ramiandrisoa (cc)

De keuzehulp beschrijft twaalf manieren van pijnbehandeling, van een warm bad tot en met de ruggenprik. Van elke manier beschrijft de keuzehulp het effect op pijn en de voor- en nadelen. Ook de organisatorische en financiële zaken zijn inzichtelijk. De keuzehulp is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en de Nederlandse praktijk.

Hulp bij persoonlijke keuze
Veel vrouwen vinden het moeilijk tijdens de bevallig zelf goed na te denken over pijnbehandeling. Juist daarom is het van belang dat zij vooraf goed geïnformeerd zijn. Met de keuzehulp kunnen zwangere vrouwen zelf die informatie inwinnen. Er staan ook oefeningen in om de vrouw te laten nadenken over wat zij zelf belangrijk vindt bij de keuze. Hiermee kan zij tot een meer persoonlijke keuze komen, afgestemd op haar medische situatie, zorgverlening en bevalling.

Keuzehulpen
De keuzehulp is gemaakt door TNO in samenwerking met verloskundigen in eerste en tweede lijn, een gynaecoloog, een anesthesioloog en de Stichting Kind en Ziekenhuis. De keuzehulp past bij andere keuzehulpen die mede vanuit het CBO, ZonMw en het ministerie van VWS ontwikkeld zijn. Al deze keuzehulpen zijn online beschikbaar via Kiesbeter.nl.

Het platform Gedeelde Besluitvorming heeft hierin een verbindende rol. De keuzehulpen worden ontwikkeld op basis van internationale criteria, zodat burgers geïnformeerde en passende beslissingen kunnen nemen. TNO ontwikkelt vooral keuzehulpen gericht op zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Meer informatie
– Keuzehulp: Pijn bij de bevalling

Plaats een reactie