Keurmerk Kwaliteitsvakman van start

De eerste 20 vakmensen in bouw en hout hebben zich al gemeld bij de Stichting Keurmerk Kwaliteitsvakman. Deze beoordeelt nu zo snel mogelijk of zij het keurmerk mogen gaan voeren. Zij moeten met vakdiploma’s en voldoende werkervaring hun vakmanschap aantonen en over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschikken. Ook moeten zij via hun klanten kunnen laten zien dat ze vlot, netjes, volgens afspraak en met deugdelijke offertes werken. De zzp’er versterkt hiermee zijn positie op de particuliere markt. En de klant krijgt de garantie dat het werk óók wordt uitgevoerd als de zzp’er ziek wordt of failliet gaat. Verder kan de klant een beroep doen op een onafhankelijke geschillencommissie.

Met de toelating tot het keurmerk Kwaliteitsvakman is het niet klaar: willen vakmensen het keurmerk behouden, dan moeten zij elk half jaar via klantbeoordelingen aantonen dat ze over ruim voldoende tevreden klanten beschikken. Keurhuis Nederland controleert dit klantbeoordelingssysteem. Zodra zich voldoende deelnemers hebben gemeld, opent de Stichting de website voor particuliere klanten, kwaliteitsvakman.nl, waar de aangesloten zzp’ers snel te vinden zijn.

Aansluiting bij het keurmerk kost zzp’ers in de bouw en hout dit jaar ter introductie 99 euro; vanaf volgend jaar gaan zij 199 euro betalen. De komende weken toert de Stichting Keurmerk Kwaliteitsvakman door Nederland met voorlichtingsavonden voor zzp’ers. Daarnaast biedt de stichting trainingen in calculeren en offertes maken aan, om het ondernemerschap van de aangesloten vaklieden verder te versterken.

De Stichting Keurmerk Kwaliteitsvakman is onafhankelijk en staat open voor elke vakman en vakvrouw in de sector bouw en hout. De aanzet tot het keurmerk komt van FNV Zelfstandigen Bouw, omdat leden vroegen om een middel waarmee ze zich kwalitatief kunnen onderscheiden van hun concurrenten. Onderzoek onder particuliere klanten leverde het spiegelbeeld daarvan: zij letten op vakmanschap, garantie op het werk, op een goede offerte en op het nakomen van afspraken. Het liefst weten ze natuurlijk van te voren of ze met een echte vakman en goede ondernemer in zee gaan; het keurmerk Kwaliteitsvakman garandeert dat.

De Stichting Keurmerk Kwaliteitsvakman is bereikbaar in Woerden, 0348 439 009. Inschrijving verloopt via de website keurmerkkwaliteitsvakman.nl.

Plaats een reactie